Uppgifter: Svartsjuka bakom bussmordet i Kiruna – afghantrio häktad

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 18 jul 2020 2020-07-18
E-post 497

KIRUNA En afghansk man och hans två tonårssöner häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkta för mord. Mordet skedde på onsdagskvällen då en man i 20-årsåldern dödades med kniv på en buss i Kiruna. Enligt uppgifter till Aftonbladet jobbar polisen med en teori om att det ligger ett svartsjukedrama bakom mordet.

Det var vid niotiden på onsdagskvällen som polisen larmades till en av lokaltrafikens bussar vid hållplatsen Rymdtorget. En 21-årig man hittades knivskuren och död.

En man i 50-årsåldern och hans två ej myndiga tonårssöner greps vid brottsplatsen och häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkta för mord.

Pappan och hans söner är afghanska medborgare. Enligt Skatteverket kom trion till Sverige från Iran, likt många andra afghaner som kommit till Sverige under senare år. De registrerades 2015 som invandrade till Sverige av Skatteverket. Enligt Samnytt har de emellertid varit i Sverige sedan 2012 och sökt asyl och fått permanent uppehållstillstånd på andra försöket. De två sönerna fick svenskt medborgarskap i mars 2019.

Enligt Aftonbladet är polisens teori att det ligger ett svartsjukedrama bakom det misstänkta mordet.

– Det fanns en konflikt mellan framförallt den äldre häktade (pappan) och den nu avlidne, säger åklagare Lindha Strömberg till Nyheter Idag.

Frida Larsson är advokat till den afghanske mannen. Hon säger till Aftonbladet att hennes klient medger omständigheterna men menar att han agerat i självförsvar.

En av sönernas försvarsadvokater, Jonas Westerlund, säger till Aftonbladet att den avlidne tidigare hotat hans klient.

– Det handlar om en nödvärnssituation där han skyddat sig mot den nu avlidne. Det fanns en tidigare hotbild från den avlidne mot min klient och hans familj. Vid det här tillfället blev det en akut situation där han var tvungen att försvara sig, säger Jonas Westerlund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag