Upplopp i Husby – anhängare till skurkregim drabbade samman med kritiker

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 18 sep 2022 2022-09-18
E-post 94

STOCKHOLM Sex personer är gripna och 105 personer har omhändertagits efter upplopp i Husby under lördagen. Ordförande för stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, Ole-Jörgen Persson (M), uppger att eritreanska regimvänner ska ha hyrt en festlokal i Folkets Husby vilket resulterade i våldsamma sammandrabbningar med regimkritiker.
– Ansvaret för det här kaoset ligger på dem som har hyrt ut lokalen, och det är Folkets Husby, säger han till Expressen.

Det var vid 16.30 som polisen larmades om att det uppstått bråk på platsen.

– Det kommer in samtal om att det är personer utanför den här festlokalen som ”vill bråka”. Vi åker dit med en ganska stor resurs. Sen är det lugnt på plats en stund, säger Petter Norberg, RLC-befäl polisen region Stockholm, till Expressen.

Tiotalet polisbilar befann sig vid platsen och en polishelikopter cirkulerade kring området. Men kring 18.30 gjorde polisen flera gripanden samt omhändertog personer efter att situationen eskalerat. Man uppges dessutom ha använt sig av pepparsprej.

– Stämningen eskalerade och övergick i bråk och polisen ingrepp snabbt, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas till Aftonbladet.

I sin händelserapport skriver polisen att man har inlett en förundersökning om upplopp. Fem personer har gripits under förundersökningen och en person var sedan tidigare gripen misstänkt för misshandel. Därtill omhändertogs 105 personer av polisen i samband med upploppet.

Enligt polisen har ingen behövt söka vård efter storbråket.

Regimanhängare fick hyra festlokal

Vad som var upprinnelsen till storbråket är polisen förtegen om. Men Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby-Kista, uppger att bråket uppstått efter att en organisation som är vänskapligt sinnad till regimen i Eritrea fått anordna en fest i Folkets Husby.

Arrangemanget rörde upp starka känslor bland eritreanska regimkritiker i Sverige och lockade till sig motdemonstranter till platsen, menar Persson.

– Ansvaret för det här kaoset ligger på dem som har hyrt ut lokalen, och det är Folkets Husby, säger Ole Jörgen Persson.

På torsdagen mejlade han nämnden och Folkets Husby där han delade med sig av sin uppfattning att det var olämpligt att upplåta lokaler åt regimvännernas fest.

”Regimen i Eritrea är en av världens mest brutala förtryckarregimer”, skrev han i mejlet.

sin hemsida står det att Folkets Husbys verksamhet stöds av Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Stockholms stads Kulturförvaltning samt Boverket.

”Under samma tak ryms kaffepauser med kritiska diskussioner, bröllop, nämndemöten, podcastinspelningar och ungdomsföreningars dagliga arbete. Vi tror på en demokratisk och kunskapsdriven plats där utgångspunkt är lokal delaktighet, ett varmt bemötande och professionell verksamhet”, skriver föreningen.

Brutal regim

Regimen i Eritrea räknas av bland andra Human Rights Watch som en världens värsta förtryckarregimer. Nationen har sedan dess bildande 1993 styrts av diktatorn Isaias Afewerki och några val har aldrig hållits i landets.

I Sverige är regimen kanske främst känd för sin behandling av den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som hållits fängslad utan rättegång i landet sedan 2001.

Dawit Isaaks bror Esayas Isaak kommenterar bråket i Husby på Twitter.

Den avgångne riksdagsledamoten Hanif Bali (M) kommenterar storbråket på Twitter. Han hänvisar till ett gammalt inlägg från 2016 där Sara Kukka-Salam, ordförande för S-förbundet Tro och solidaritet, meddelar att hon har varit på en kick off med ”S-fullmäktigegänget” hos den regimvänliga Eritreanska föreningen.

Nyheter Idag har sökt Folkets Husby för en kommentar.

Läs även: Storbråk i Borlänge: ”Familjefejd”

Läs även: 50-tal i familjeslagsmål på badstrand: ”Kvinnor, tjejer, pojkar och män”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag