Upplopp i Malmö – polisen sköt tårgas mot stenkastare

Foto: Genrebild
  • Måndag 18 apr 2022 2022-04-18
E-post 361

MALMÖ Under natten till måndagen fortsatte kravallerna i stadsdelen Rosengård i Malmö. En större folksamling tände eld på bland annat bilar, bildäck och soptunnor, och kastade sten mot polispatrullerna som kom dit, skriver polisen på sin hemsida.

Det uppstod även en brand på Rosengårdsskolan, men den kunde räddningstjänsten släcka.

Polisen skriver att man använde tårgas mot våldsverkarna:

”Det har tidigare uttalats att polisen kommer att ha ett offensivt förhållningssätt och den inriktningen kommer att fortsätta för att snabbt ta kontroll och skapa ordning. Det har använts tårgas mot de som kastar sten mot poliserna och poliser har vid tillfällen kunnat släcka mindre bränder med brandsläckare.”

P4 Malmöhus rapporterar med hänvisning till Sydsvenskan att räddningstjänsten avstod från att släcka vissa bränder där det inte fanns någon spridningsrisk. Detta på grund av farorna man utsätts för.

– Vad jag vet ska ingen ha skadats, varken poliser eller stenkastande ungdomar och senare under måndagen kommer vi ha en klarare bild av hur många som är gripna och omhändertagna, säger Patric Fors, presstalesperson på polisregion syd, till TT.

På sin hemsida skriver polisen att tre personer greps misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Man har även gjort anmälningar om våldsamt upplopp, grov mordbrand, sabotage mot blåljusverksamhet och skadegörelse. Åtta personer omhändertogs för störande av den allmänna ordningen.

På måndagsmorgonen frågar P4 Malmöhus polisens presstalesperson Filip Annas om ”oroligheterna” kan fortsätta under måndagen.

– Det går inte att utesluta det, men läget är lugnt just nu, säger Annas.

SVT skriver att över 40 personer har gripits och cirka 17 poliser skadats under påskhelgens korankravaller.

Texten har uppdaterats.

Läs även: ”Allmänheten ser att vi är i avsaknad av kontroll”

Läs även: Allard: ”Polisen är inte förmögen att skydda oss i vårt eget land”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag