USA-experten om SVT:s USA-bevakning: ”Vänsterliberal”

Foto: Privat
  • Söndag 21 okt 2018 2018-10-21
E-post 523

SVERIGE Efter hedersdoktorsutnämningen av SVT:s USA-reporter Carina Bergfeldt riktar författaren och USA-experten Ronie Berggren kritik mot hur SVT sköter sin USA-bevakning. ”

Public Service är inte objektiv, de flesta förstår det nu”, skriver han i ett mejlsvar till Nyheter Idag. UPPDATERAD.

SVT rekryterar journalister med vänsterliberal syn på amerikansk politik anser Ronie Berggren som leder podden Amerikanska Nyhetsanalyser. Ronie Berggren, som är medlem i Sverigedemokraterna och själv stöder Republikanerna i USA och Donald Trump, spårar det till miljön på svenska universitet och andra utbildningsplatser för journalister som han menar är vänsterpräglad. Nyheter Idag intervjuade Berggren via mejl.

Läs mer: Kritiseras av Granskningsnämnden för osaklighet om Trump – nu får SVT-reporter doktorstitel i Umeå

Du har under en tid varit kritisk till hur Carina Bergfeldt sköter sitt jobb som korrespondent i USA för SVT. Kortfattat, vad är det du är kritisk till?

”Den vänsterpräglade slagsidan i hennes rapportering. Ett tydligt exempel var när hon i april lade ut en bild på en sjukhusräkning på sociala medier, och skrev:

”Det finns länder där sjukvård är gratis och det finns länder där det inte är det””, skriver Ronie Berggren som också påpekar att sjukvård inte är gratis i Sverige heller men att den finansieras via skatter och patientavgifter.

”Så hennes svar hade en tydlig ideologisk prägel. Att hon är vänsterorienterad framkom också när hon i februari klickade gilla på att Ali Esbati valts in i Vänsterpartiets partistyrelse, något som tidigare SVT Nyheter-chefen Ulf Johansson varit tydlig med att det inte är okej”, skriver Ronie Berggren.

Ulf Johanssons citat från en artikel i Resume:

”Det är oacceptabelt att klicka på like kring politiska frågor oavsett om det är via officiellt SVT-konto eller i sitt eget namn om man är nyhetsjournalist på SVT.”

Du har kritiserat Bergfeldt för att sakna kunskaper och förståelse för amerikansk politik. Förklara vad du menar.

”Ja, hon förmår inte att skildra vare sig Donald Trumps eller republikanernas politik ur deras eget perspektiv, utan förklarar alltid amerikansk politik ur Demokraternas perspektiv. Det gäller de flesta som rapporterar om USA i Public Service, men Bergfeldt går ofta ännu längre, genom sin vänsterpräglade felvinklade nyhetsrapportering. Som när hon efter masskjutningen i Las Vegas förra året sa:

”När Donald Trump höll en presskonferens, så nämnde han aldrig ordet terrorism, utan istället gör man som man brukar här i USA när det är en vit ensam gärningsman; man kallar honom ensamvarg.” 

Stephen Paddock, som gärningsmannen hette, var en ensamvarg. Det hade ingenting med hans hudfärg att göra. För att vara terrorist måste man ha ett politiskt/religiöst eller ideologiskt motiv, något ingenting indikerade att Paddock hade. Just därför var han en ensamvarg.

Men det räckte inte för Bergfeldt som försökte twista det till att benämningen berodde på att Trump inte ville stämpla vita gärningsmän som terrorister”, skriver Berggren.

Du har tidigare varit kritisk till Erika Bjerström, Bergfeldts företrädare på positionen. Är det SVT som gör fel i rekryteringen till korrespondentuppdraget?

”Ja, givetvis. De rekryterar folk som har en vänsterliberal syn på USA. Något som dels går att härleda till deras egen oförmåga att ta av sig sina egna glasögon, men givetvis också går att härleda till att de universitetsmiljöer där framtida journalister formas är vänsterpräglade.

Det gäller Carina Bergfeldt i synnerhet, som precis som jag själv gjort, har pluggat vid Umeå universitet. Det är bara ett år som skiljer oss åt, så vi upplevde ungefär samma studentmiljö. En mycket vänsterpräglad sådan när det kom till USA.

På min första kurs, en kurs i freds- och konfliktlösning, som jag gick 1999, så fick vi vänsterikonen Noam Chomsky som studentlitteratur. När jag året därpå började plugga statsvetenskap och gick till campusets bokhandel för att hitta historieböcker om USA, så fanns det bara en bok. Howard Zinn’s ”A People’s History of the United States” – den amerikanska arbetarrörelsens klassiker, en tydlig vänsterbok.

Jag var personligen väldigt kritisk till den bild av USA som matades in såväl från lärarhåll, från officiell studentlitteratur och från de klassiska vänsteraktivisterna.

Men de flesta av mina kurskamrater köpte det som de matades med, vilket gjorde att de inte kunde bli något annat vänsterpräglade i sin syn på USA.

Carina Bergfeldt är skolboksexemplet på detta. Hon är vad hon blev formad till.”

Du är själv öppen republikan och konservativ. Hur påverkar det ditt omdöme om Bergfeldt?

”Inte alls egentligen. Jag har mängder av vänsterkompisar (från Umeå inte minst). Hon får vara hur vänster som helst om hon rapporterar sakligt och även förmedlar republikanernas perspektiv ärligt.

Mitt problem med henne är att hon inte gör det.”

Carina Bergfeldt har i dagarna blivit hedersdoktor vid Umeå universitet. Vad tycker du om det?

”Som jag var inne på tidigare så finns i Umeå en stark vänsterprägel. De ger ett pris till en tidigare student som lydigt gått i kopplet.

Om du var ansvarig för SVT, hur skulle du sköta rekryteringen till uppdraget som USA-korrespondent? Något särskilt namn som du tycker vore lämpligt?

”Jag skulle ha en journalist som öppet stöder Demokraterna och en annan som öppet stöder Republikanerna. Därefter låta dem rapportera om vad som händer i USA (förhoppningvis sakligt, och med två journalister med olika infallsvinklar så kontrollerar de förhoppningvis varandra) som därefter ger sina respektive ideologiska analyser av händelsen. 

Public Service är inte objektiv, de flesta förstår det nu. Och Carina Bergfeldt är ju ett praktexempel. Så det finns ingen mening med att leka att man är det. 

Bättre att bekänna färg, låta alla komma till tals och sedan låta allmänheten på egen hand bedöma vilken sida de har mest förtroende för i olika frågor.

Men där är vi ju inte än, så därför är det bra att det finns alternativ på sidan om Public Service.”

Carina Bergfeldt bemöter Ronie Berggren på Twitter.

 

Pelle Zackrisson har medverkat som gäst i Ronie Berggrens podd Amerikanska Nyhetsanalyser och även skrivit ett kortare omdöme på baksidan av Berggrens bok om George W Bush.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag