USA:s vapenlagar mer liberala efter uppmärksammad skolmassaker

Adam Peter Lanza mördade 27 innan han tog sitt eget liv. Foto: Wikipedia
  • Måndag 14 Dec 2015 2015-12-14
E-post 2

USA Vapenlagarna i USA har blivit mer tillåtande efter den uppmärksammade skolmassakern i Sandy Hook, Connecticut, 2012 då 28 människor mördades. Det konstaterar den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press.

Trots president Barack Obamas ständiga prat om att införa tuffare vapenlagstiftning och minska antalet vapen i samhället uppges dussintals delstatslagar ha stiftats sedan 2012 som istället underlättar vapeninnehav och lättar på reglerna.

Anledningen uppges vara att lagstiftare på lokal nivå tycker att det är bättre om laglydiga invånare har vapen så att de kan stoppa en kriminell som försöker mörda oskyldiga, än att befolkningen avväpnas och lämnas försvarslös. Det är den linje som organisationen National Rifle Association of America (NRA) driver och som de alltså även lyckats övertyga politikerna om.

Som exempel nämns Kansas, där vapenägare numera har rätt att bära vapen dolt. I Texas kommer det snart vara möjligt att ta med sig vapen till vissa högskolor om man har tillstånd för det och i Arkansas kommer det på valdagen nästa år vara möjligt att bära vapen till vallokalen.

Och lättnaderna i lagstiftningarna, i synnerhet i kombination med terrordådet i Los Angeles-förorten San Bernandino den 2 december då 21 människor mördades, har gett rejäl skjuts åt försäljningen.

– Alla har fullt upp, säger försäljaren Mike Conway på Bullseye Sport i närheten av San Bernadino som sålt slut på de flesta vapen.

– Det är många förstagångsköpare. Det är massor av människor som inser att de måste ansvara för sin egen säkerhet.

Se även:
Flera döda i nytt skottdrama i USA – Mobilvideon fångade den massiva eldstriden
Blev arg när kollegan sa att islam inte är en fredlig religion – Sköt ihjäl 14 i massaker
FBI: Värsta islamistiska terrordådet i USA sedan 11 september 2001

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag