Utlandsfödda dominerar bland lagförda sexköpare i Uppsala

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 15 aug 2020 2020-08-15
E-post 1233

UPPSALA Enligt statistik som P4 Uppland har tagit fram är 78 procent av de som lagförts för sexköp i Uppsala sedan början av 2019 utlandsfödda. Trots den starka överrepresentationen är jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) inte intresserad av att titta närmare på gruppen invandrade sexköpare.
– Det som förenar de som köper sex är ju att de är män, säger hon.

Det handlar om 23 män som lagförts för sexköp i Uppsala sedan januari 2019, och av dessa är alltså 78 procent födda utomlands.

P4 Uppland har pratat med Stina Holmberg på Brottsförebyggande rådet, som inte förvånas över att utlandsfödda är överrepresenterade.

– Om man ser till misstänkta för brott i Sverige så är det ungefär dubbelt så vanligt att folk som är födda utomlands är misstänkta för brott. Sedan vet man ju inte om de här siffrorna verkligen speglar en faktisk överrepresentation när det gäller att köpa sex, säger Holmberg.

P4 Uppland påpekar att de flesta som köper sex inte åker fast.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) känner till att invandrare är överrepresenterade bland de som åker dit för sexköp, men vill varken lära sig mer om eller förebygga just den här gruppens brott.

– Det är väldigt viktigt att vi hela tiden jobbar med normer och värderingar, både för människor som är födda i Sverige och också människor som vi välkomnar hit. Men det som förenar de som köper sex, det är ju att de är män och att de har en dålig kvinnosyn, säger Lindhagen till radion.

Läs även: Unga sexbrottslingar hinner inte få behandling – straffen för korta

Läs även: Snecker (V) om vapenvåldet: ”Liv går i spillror för att borgerliga partier vägrar se allvaret”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag