Utländsk media: ”Den svenska regeringen riskerar att falla”

Foto: Montage
  • Tisdag 25 jul 2017 2017-07-25
E-post 463

SVERIGE Flera utländska tidningar skriver att regeringen Löfven riskerar att falla i kölvattnet av den stora IT-skandalen på Transportstyrelsen. ”Skandalen kan hota jobben för flera ministrar i mitten-vänsterregeringen och regeringen själv” skriver den brittiska affärstidningen Financial Times. Norska Aftenposten konstaterar i sin rubrik att IT-skandalen hotar att fälla Sveriges regering och nyhetsbyrån Reuters skriver att skandalen reser frågor om hur läckan har hanterats av den svenska statsledningen.

Flera utländska tidningar rapporterar om IT-skandalen på Transportstyrelsen. De flesta är överens om att regeringen Löfvén kan tvingas att avgå i förtid på grund av sitt sätt att hantera informationsläckan. Den brittiska affärstidningen Financial Times skriver att flera ministrar kan bli av med jobbet efter skandalen och även att hela regeringen kan komma att tvingas avgå. Financial Times kallar det inträffade ”en av de största informationsläckorna någonsin” och citerar statsminister Stefan Löfvén när han kallar det hela för ”ett haveri”.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att det nu väcks frågor om hur skandalen har hanterats av den svenska regeringen. Tidningen nämner bland annat att Sveriges statsminister säger att han inte blivit informerad om det inträffade förrän i januari i år, trots att säkerhetspolisen informerade justitiedepartementet redan under 2015. Därefter citeras Stefan Löfvén då han pekar ut infrastrukturminister Anna Johansson som den som underlåtit att informera honom och att Anna Johansson i sin tur skyller på sin tidigare statssekreterare för att denne inte informerat henne.

”Skandalen har gett upphov till en upphetsad debatt i Sverige och flera oppositionspartier har sagt att de inte utesluter en misstroendeförklaring mot tre ministrar i regeringen”, skriver Reuters.

Den norska tidningen Aftenposten slår redan i rubriken fast att ”IT-skandal kan fälla Sveriges regering”. ”Partierna Centerpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har alla öppnat för att rikta misstroendeförklaring mot regeringen eller de inblandade statsråden”, skriver tidningen. Vidare nämner Aftenposten att både inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist haft kännedom om läckan i över ett år och att bägge ministrarna nu är inkallade till ett möte med riksdagens justitie och försvarsutskott på tisdag.

Den finska tidningen Helsingin Sanomat skriver även de att den svenska regeringen nu riskerar att falla. Tidningen skriver också att en liknande skandal inte vore möjlig i Finland. Kimmo Rousku, generalsekreterare för ledningsgruppen för datasäkerhet inom statsförvaltningen, säger till Helsingin Sanomat att alla IT-tjänster som har kopplingar till nationell säkerhet sköts till största delen inom landet.

Den danska tidningen Politiken skriver att IT-företaget IBM sköter många liknande uppgifter även åt danska myndigheter. Tidningen har pratat med Henrik B. Rasmussen, IBM:s chef för strategisk outsourcing i Danmark. Rasmussen försäkrar att det inte finns liknande problem där. Enligt Rasmussen är det normalt ett krav att liknande känsliga uppgifter behandlas i Danmark och aldrig lämnas utanför landet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag