Utländska lärare som inte kan svenska ska lära barn språket – anonym lärare slår larm

  • Fredag 13 apr 2018 2018-04-13
E-post 3069

SVERIGE Lärare som inte kan svenska ska lära barn att läsa, skriva och tala språket. Det är resultatet av regeringens framskyndade ULV-projekt, Utländska lärares vidareutbildning.
”Som lärare med stort engagemang får man ont i magen när regeringen gör val som hela tiden påverkar de mest utsatta skolorna med sina konstiga beslut”, skriver en anonym lärare om projektet. 

Regeringen försöker hitta olika lösningar för att tillgodose behovet av behöriga lärare. En metod är det så kallade snabbspåret för lärare, Nationella ULV-projektet. ULV står för Utländska lärares vidareutbildning.

Nu larmar en lärare på Aftonbladet debatt för att projektet skapar kaos i skolan. Läraren är anonym, av omsorg för sina kollegor.

”Vi har fått två härliga och trevliga kollegor med höga ambitioner – och som har fått lärarbehörighet via snabbspåret. Deras grundkunskaper eller personligheter är det inget fel på, snarare tvärtom, men de har stora brister i det svenska språket”, skriver Läraren, som Aftobladet valt att kalla för Kim.

Läraren vittnar om kollegor som undervisar barn i svenska, trots att de inte själva kan språket. De försöker lära barn att läsa och skriva utan att själva kunna uttala bokstavsljuden korrekt eller kunna de grammatiska reglerna.

”Hur kan universitet släppa igenom dessa studenter trots deras undermåliga svenskkunskaper? Kan det vara en ekonomisk fråga för universitetet? För det kan väl inte vara så att våra universitet tror de gör en bra samhällsinsats”, frågar sig läraren.

Framförallt är det redan utsatta områden som drabbas av ULV-projektet, detta eftersom de områdena är i störst behov av lärare med störst möjligheter att kunna utveckla elevernas svenska, men istället hamnar ULV-lärarna på just dessa skolor.

”Som lärare med stort engagemang får man ont i magen när regeringen gör val som hela tiden påverkar de mest utsatta skolorna med sina konstiga beslut”, avslutas artikeln.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag