Utpekad koranbrännare lynchades av folkmassa

Moské i Khanewal. Bild: junaiddaha1/CC BY 3.0
  • Måndag 14 feb 2022 2022-02-14
E-post 127

En psykiskt sjuk man som anklagades för att ha bränt Koranen i en moské lynchades av en folkmassa i Punjab i Pakistan, rapporterar Deutsche Welle. Lynchningen fördöms av Pakistans premiärminister Imran Khan, och 36 personer har gripits.

Mannen anklagades för att ha bränt en koran och försökt bränna en till i moskén i en by i Khanewal-distriktet i Punjab. När polisen kom till plats och försökte anhålla mannen, blev de angripna av en folkmassa på omkring 300 personer, som stenade den anklagade mannen och hängde hans kropp från ett träd.

Läs även: Åttaåring åtalad för blasfemi i Pakistan – kan få dödsstraff

Efter att ha fått förstärkning kunde polisen ta mannens kropp för obduktion. Mannen har identifierats som 41-årige Mushtaq Ahmed, som bor i området och är psykiskt sjuk.

– Den olycklige mannen har varit mentalt instabil under de senaste 15 åren, och enligt familjen försvann han ofta från hemmet under flera dagar, då han tiggde och åt vad han kunde hitta, säger områdets polischef Munawar Gujjar.

Filmklipp på händelsen har spridits på nätet, och polisen går igenom tillgängligt material för att identifiera gärningspersoner. Hittills har 36 personer frihetsberövats i ärendet.

Pakistans premiärminister Imra Khan skriver i ett inlägg på Twitter att lynchningar kommer ”hanteras med lagens fulla kraft”. Khan skriver även att han begärt en rapport om åtgärder mot både förövarna och mot ”de poliser som misslyckats att utföra sin plikt”.

Pakistans hädelselagar hör till de strängaste i världen, och i förra månaden dömdes en kvinna till döden för att ha skickat hädiska texter och en Muhammes-karikatyr via WhatsApp. Omkring 80 personer sitter fängslade för hädelsebrott i landet, av vilka hälften är dömda till livstid eller döden, enligt FN:s kommission för internationell religiös frihet.

Läs även: Pakistanska popsångerskans attack mot Wilders tävling: ”Tecknarna måste hängas”

Läs även: Präst lynchad – anklagades för penisstöld

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag