Utpekade SvD-reporterns PR-sambo slår tillbaka: ”Har precis gått med i Liberalerna”

Foto: Wille Öhgren / Wikimedia Commons samt Faksimil dagensopinion.se & reformact.se
  • Tisdag 12 maj 2020 2020-05-12
E-post 16

Svenska Dagbladets publiceringar om kopplingar mellan Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och lobbyister har väckt stor debatt. En artikel i Dagens Opinion pekar på att SvD-journalisten Annie Reuterskiöld är sambo med Jacob Ohlsson som har bakgrund i både PR- och lobbybranschen, samt starka historiska band till Socialdemokraterna. Men Ohlson slår nu tillbaka.
– Ett av tricken med den här typen av smutskastning från Dagens Opinion är att inte skriva ut den underliggande tesen när man attackerar men ändå trycka på rätt tangenter, förklarar Ohlson i ett mejl till Nyheter Idag.

Det började med ett granskande reportage i Svenska Dagbladet som djupdyker i kopplingar mellan Liberalerna och lobby-byrån Nordic Public Affairs. Reportaget tecknar en bild där Nyamko Sabuni, i det fördolda, misstänks styras av stora ekonomiska intressen genom lobbyister. Särskilt pekas den stora lastbilstillverkaren Scania ut.

I sociala medier möter nu Sabuni stark kritik från vänsterdebattörer. Aftonbladets S-märkta ledarskribent Anders Lindberg frågar öppet på Twitter om Sabuni kommer ”överleva krisen” samt hur ”legitimt” valet av henne som partiledare egentligen var.

– Det är ganska uppenbart att Nyamko Sabuni tar skada. Politiker ska företräda sina väljare, inte lobbyister, säger Lindberg till Nyheter Idag.

Dagens Opinion: SvD-journalist sambo med S-kopplad PR-man

Reportaget i SvD är skrivet av journalisten Annie Reuterskiöld som under en längre tid talat med flera hemliga källor inom Liberalerna. Under gårdagen publicerade Dagens Opinion en artikel som istället riktar strålkastarljuset mot Reuterskiöld, detta eftersom hennes sambo Jacob Ohlsson har en lång bakgrund som PR-man inom Socialdemokraterna.

Utifrån artikeln i Dagens Opinion misstänker högerdebattörer att SvD-artikeln i sig kan vara ett slags spinn från S-håll för att underminera Sabuni. Dagens Opinion pekar på att Johan Ohlson tidigare har jobbat som chef för Socialdemokraternas kommunikationsbyrå Studio 68. Vidare är Ohlson grundare av byrån Reform Act som haft uppdrag åt bland annat IF Metall, men även SSU.

Bara dagar efter att Reuterskiöld och SvD publicerar granskningen av Sabuni lanserar SSU kampanjen ”Politikbutiken”.

”Det är korruption när rika personer och företag kan köpa vad partier tycker. Bestämmer lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv eller Nyamko Sabuni vad partiet förespråkar vid regeringens förhandlingsbord?”, står att läsa på SSU:s kampanjsida.

En källa inom högerblocket i svensk politik säger till Nyheter Idag att kampanjen ser väldigt förberedd och proffsig ut. Misstanken är att Johan Olsson å ena sidan påverkat sin sambo Annie Reuterskiöld att skriva reportaget i SvD samtidigt som han, genom byrån Reform Act, förberett SSU-kampanjen som också slår mot Sabuni.

Nyheter Idag har talat med Youbert Aziz, kommunikationschef hos SSU. Han menar bestämt att varken Reform Act eller Jacob Ohlsson skulle vara inblandad i SSU-kampanjen.

– Jag kan förneka att han skulle ha något med det att göra eftersom vi gjort det här helt själva, säger Aziz.

Ohlsson slår tillbaka mot Dagens Opinion: ”Smutskastning”

I ett mejl till Nyheter Idag förnekar även Jacob Ohlsson att han har något att göra med SvD-artikeln eller den kampanj mot Sabuni som SSU nu är aktuella med. Han riktar även hård kritik mot Dagens Opinion.

”Ett av tricken med den här typen av smutskastning från Dagens Opinion är att inte skriva ut den underliggande tesen när man attackerar men ändå trycka på rätt tangenter. Gäller särskilt när det är dog whistle sexism eller rasism som ligger i botten. Blottläggs den underliggande tesen i att t ex fråga en svart president om dens födelsebevis, eller en kvinnlig minister om hur den hanterar familjeliv och arbete blottläggs också den rasism & sexism som är själva kärnan i frågeställningen”.

Synnerligen sågar han resonemanget om att Reuterskiöld skulle blivit påverkad eller styrd av Ohlson enbart för att de är ett par.

”Den underliggande tesen i att dra fram en kvinnlig journalist sambo på det sätt Dagens Opinion gör gällande är följande: en kvinna kan inte sköta sitt jobb utan sin man, alternativt utan påverkan av sin man. Och/eller hon ärver sin mans åsikter & saknar egen agens”, fortsätter han.

Men det stannar inte där. Enligt Ohlsson har han själv precis gått med i Liberalerna ”och ser fram emot en ljus framtid där i upplysningens och rationalismens tecken med regnbågar, fri press och annat sånt som vi nyblivna liberaler gillar”.

”Detta kommer antagligen leda till att 68an inleder ett uteslutningsärende eftersom att man enligt stadgarna inte får vara dubbelorganiserad, tänker att det är ett tillfälle lika gott som något att kasta in S-handduken åtminstone för den här gången (har inte jobbat på Socialdemokraterna sedan 2014)”, skriver han också.

Och angående kampanjen ”Politikbutiken” svarar han att det inte är något han haft med att göra. Vidare skriver han även att han ”såklart” tackat nej till ett sådant uppdrag från SSU.

Dagens Opinions publisher Rolf van den Brink står på sig

När Nyheter Idag talar med Rolf van den Brink, publisher på Dagens Opinion, tycker han inte att det är något konstigt med artikeln han publicerar. Han menar att han inte driver någon tes eller vill misstänkliggöra någon, utan snarare handlar frågan om journalistisk transparens.

– Det jag för in i den artikeln är ett resonemang om det hade varit relevant att berätta för Svenska Dagbladets läsare att Reuterskiöld och Ohlson är ett par. Det är den frågeställningen jag tagit med chefredaktören på Svenska Dagbladet. Det är det hela egentligen. Ingenting annat, säger Rolf van den Brink.

– Eftersom det i artikeln diskuterades transparens, då kan man samtidigt diskutera journalisters och mediers transparens. Det var egentligen inget annat, tillägger han.

I en skriftlig kommentar till Dagens Opinion skriver Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg att ”det är anmärkningsvärt att det nu uppstår försök att misstänkliggöra budbäraren, snarare än att diskutera innehållet i granskningen”.

Även Anders Lindberg gör en liknande bedömning av alla turerna.

– Jag tror att krishanteringen kan skada L mer än själva krisen. Särskilt som L:s aktivister i sociala medier valt att dra in nyhetsreporterns familj. Det ger intryck av panik och att man har mer att dölja än vad som hittills har kommit fram, säger han till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag