Utredningen av saxmordet i Södertälje 2001 återupptas inte

Obs! Bilden är arrangerad. Foto: John Graham.
Obs! Bilden är arrangerad. Foto: John Graham.
  • Fredag 27 okt 2017 2017-10-27
E-post 1

SÖDERTÄLJE Förundersökningen av det så kallade saxmordet i Södertälje år 2001 kommer inte att återupptas. Det skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

30 maj 2001 mördades en elvaårig pojke i Hovsjö i Södertälje genom att någon högg med en sax flera gånger i hans hals och huvud. En tolvårig pojke pekades ut som gärningsman och erkände efter flera långa förhör att det var han som dödat elvaåringen.

Förra månaden uppmärksammade Dagens Nyheter fallet. Den idag 28-årige gärningsmannen lät sig intervjuas av tidningen och hävdade att han inte hade begått mordet som 12-åring. Istället skulle han ha pressats till att erkänna mordet.

– Jag förstod att jag inte skulle komma därifrån om jag inte erkände. Jag prövade mig fram och ljög. De fick som de ville, sade han till DN.

Chefsåklagare Katarina Lenter på Norrorts åklagarkammare i Stockholm fick därför i uppdrag att återigen gå igenom ärendet för att se om förundersökningen borde återupptas eller inte.

– Jag har grundligt och förutsättningslöst gått igenom den tidigare utredningen, tittat på inspelningar av förhör och gått igenom den tekniska bevisningen. Min bedömning är att det inte finns några fler utredningsåtgärder att vidta som ytterligare kan klarlägga händelseförloppet. Därför kommer jag inte att återuppta utredningen, säger hon.

– Mitt uppdrag har varit att klargöra händelseförloppet, inte bedöma skuldfrågan, eftersom det fanns en misstänkt som var under 15 år när det hände. Skuldfrågan är domstolens sak att besluta om och då krävs bevistalan i det här fallet.

Utredningen av saxmordet stora likheter med den skandalkantade utredningen av mordet på Kevin i Arvika 1998.

Precis som i Kevinfallet engagerades psykologiprofessorn Sven Åke Christianson i saxmordet och var rådgivare till förhörsledaren. Han uppges ha hjälpt polisen att få fram ett erkännande från den tolvårige pojken. Först efter två månader av upprepade förhör erkände pojken mordet.

Även Rolf Sandberg, som var förundersökningsledare i Kevinfallet, engagerade sig i saxmordet.

Se även:
Leif G.W. Persson: ”Det finns hedersmord som helt passerat under radarn”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag