Utvecklaren backar – Inte längre möjligt att mörda invandringskritiker i Battlefield

I BF: Hardline skjuter spelaren på amerikanska frihetsextremister. Bilden är ett fotomontage / Youtube
  • Tisdag 31 mar 2015 2015-03-31
E-post 14

USA Trailern till det nya spelet i Battlefieldfranchisen skapade rabalder i konservativa kretsar då det stod klart att man i en av banorna skulle få chansen att skjuta ner invandringskritiker. Nu har utvecklaren backat.

I en gameplay-trailer till det amerikanskutvecklade skjutspelet Battlefield: Hardline kunde man förra sommaren se spelets protagonist meja ner konservativa amerikaner medelst pistoler, hagelgevär och kulsprutepistoler.

Trailern, som är en 12 minuter lång sekvens från en av spelets banor, visar hur polisen Nick Mendoza spärras in i en underjordisk bunker av ett gäng människor som både visuellt och i tal ger sken av att försöka likna den amerikanska konservativa och invandringskritiska rörelsen Tea Party. I likhet med Tea Party använde sig även Hardlines måltavlor av den välkända Gadsden-flaggan.

Under sin flykt från sin fångenskap gör den amerikanska polismannen processen kort med Tea Party-folket, som i spelet även framställs som fullblodsrasister.

– En svart president, och Tony har helt tappat fattningen, säger Mendozas side-kick om ledaren för den konservativa grupp som tagit de båda poliserna till fånga.

Som väntat gick många högervridna amerikaner i taket. Den populäre radioprogramledaren Glenn Beck kritiserade bland annat spelets utvecklare, Visceral Games, i en tevesänd diskussion på The Blaze, så även den amerikanska högertidningen Breitbart.

När Battlefield: Hardline släpptes för ett par veckor sedan var dock det mesta av associationerna till Tea Party-rörelsen borttagna. Där Gadsden-flaggan setts hänga i alfaversionen av spelet fanns nu en gul flagga som läste ”Frihet” i versaler. Även dialogen där den konservativa milisrörelsens handlingar förklaras med ett rashat mot svarta har strukits.

Konservativa och libertarianska extremister största terrorhotet mot USA

År 2014 publicerade den statligt styrda tankesmedjan National Consortium for the Study of Terrorism and Response to Terrorism, START, en studie som menade att det största hotet mot USA:s säkerhet inte kom från islamiska terrorister i Mellanöstern, utan från inbördes högermiliser, så kallade Sovereign Citizens. Man hade intervjuat några hundratal individer som arbetade inom ordningsmakten om vilken grupp i samhället de ansåg stod för det största hotet mot detsamma.

Vad de människor som anser sig tillhöra denna löst sammansatta gruppering har gemensamt är deras misstro mot den amerikanska staten och viljan att skapa och leva i sina egna samhällen. Ofta handlar det om radikala konservativa och libertarianer, preppers och konstitutionalister som inte erkänner Washington D.C. och Vita huset.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag