Utvisningarna ökar i Bergslagen – gränspolisen har svårt att hinna med

Foto: Flickr
  • Torsdag 9 aug 2018 2018-08-09
E-post 47

ÖREBRO Antalet utvisningsärenden har ökat kraftigt för polisen i Bergslagen, och många som fått utvisningsbesked har avvikit. Gränspolisens chef säger till P4 Örebro att personalen i nuläget inte räcker till men försäkrar också att man tids nog kommer att utvisa de som har fått avslag.

P4 Örebro rapporterar om en kraftig ökning av antalet utvisningsärenden för regionens gränspolis. I mars hade gränspolisen i region Bergslagen 269 ärenden om utvisningar, av vilka 184 hade avvikit. I augusti har gränspolisen hela 1800 ärenden, av vilka 1327 personer har avvikit.

Chefen för gränspolisen i Bergslagen Hans Pont säger till P4 Örebro att resurserna för att hantera dessa ärenden är ansträngda.

– För att klara av och minska balansen så behöver vi ha fler medarbetare som handlägger ärendena.

Pont hoppas att situationen kommer att förbättras till våren, då ny personal ska anställas av polisen.

– Då öppnas ju möjligheter att man kan få en viss rörlighet inom regionen och att vi då kan lysa ut vårt behov av tjänster internt inom regionen. Men det vet vi ju inte ännu och det där håller vi på att titta på.

Pont försäkrar emellertid att gränspolisen i Bergslagen i slutändan kommer att kunna hantera alla utvisningar.

–  Förr eller senare hittar de flesta av de här personerna om de befinner sig kvar i Sverige.

Det är inte första gången resurserna är ansträngda för gränspolisen i Bergslagen. I april 2017 sade Hans Pont till SVT Örebro att man saknade resurser för att eftersöka asylsökande som fått avslag.

– Det är ett mycket tidskrävande arbete och vi har inte resurser att leta efter någon, sade Hans Post till SVT, som intervjuade Post på grund av att Rakhmat Akilov varit efterlyst vid tiden för terrordådet på Drottninggatan.

– Vi gör det vi kan. Om personen inte är på adressen så gör vi en efterlysning och då kan vi stöta på personer i samband med trafikkontroller eller så, förklarade Hans Pont för SVT:s reporter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag