Utvisningsdömda får stanna i Sverige – ”ett stort problem”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 24 okt 2019 2019-10-24
E-post

SVERIGE 20–30 personer som dömts till utvisning för att de begått brott släpps varje år fria i Sverige, rapporterar Sveriges Radio. Ett stort problem, konstaterar gränspolischefen Patrik Engström.

Omkring 600 personer döms årligen till utvisning för att de begått brott. Av dessa är det 20–30 personer vars utvisningar inte kan verkställas, vilket kan bero på flera anledningar.

Ett skäl kan vara att Sverige inte utvisar till krigsdrabbade länder, eller länder där de utvisningsdömda riskerar att utsättas för ”omänsklig behandling”. Ett annat att vissa länder inte tar emot personer som inte självmant återvänder.

– Det är naturligtvis ett stort problem, dels därför att beslutet om utvisningar för brott handlar om att en person inte ska kunna fortsätta begå brottslighet i Sverige. Men också när man inte kan genomföra ett utvisningsbeslut trots att det står i en dom så riskerar man att urholka rättsväsendets trovärdighet, säger gränspolischefen Patrik Engström till Sveriges Radio.

På regeringsnivå jobbar man med att få fler länder att ta emot sina brottsdömda landsmän.

– Här handlar det helt enkelt om att jobba vidare med land efter land för att se till att vi får till stånd bra avtal med dem så att vi kan skicka hem deras egna medborgare, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till radion.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag