V går ihop med högern igen – kör över regeringen för att sänka bensinskatten

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/News Oresund/CC BY 2.0
  • Torsdag 17 mar 2022 2022-03-17
E-post 912

Nu går Vänsterpartiet ihop med högeroppositionen igen. Förra gången var det för att fälla regeringen. Den här gången krokar Nooshi Dadgostar (V) arm med Ulf Kristersson (M) och resten av det blågula blocket för att sänka skatten på drivmedel med mellan 4 och 5 kronor.

V har tidigare föreslagit ett pristak på bensin och diesel på 18 kronor med pump – ett förslag som ligger betydligt närmare de olika förslagen om rejäla skattesänkningar från det blågula blocket än regeringens förslag om en skattesänkning på 1,30 kronor.

Läs även: Regeringens stödpaket sågas från vänster till höger: ”Täcker inte ens prisuppgången i mars”

Nu rapporterar Expressen att V kommit överens med de blågula partierna om en utskottsinitiativ för en större sänkning av skatterna på drivmedel. Enligt förslaget kommer skatten på diesel sänkas med omkring 5 kronor och skatten på diesel med omkring 4.

Enligt Expressen har V och Moderaterna kommit överens om förslaget, och sedan fått med sig Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna, vilket ger en majoritet i riksdagen.

I förslaget ingår att sänka skatten på drivmedel till EU:s miniminivå under tre månader, att begära undantag från EU:s energiskattedirektiv så att skatten kan avskaffas helt under tre månader, att utreda hur inblandningen av dyra biobränslen i drivmedel kan minskas och att utreda stöd till jordbruket.

V:s krav har varit en punkt om att skyndsamt utreda hur ett system skulle kunna utformas för att överföra risken för prischocker för bränsle vid kris från hushåll och företag till staten.”

– Vi välkomnar att riksdagen nu kör över regeringen. Det är bra att vi nu agerar för att få ner priset vid pump så fort som möjligt, vi tycker att regeringens förslag är otillräckligt, säger L:s ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson till Expressen.

V:s medverkar till förslaget gör att Centerpartiet kommer rösta nej, trots att partiet är för skattesänkningar på drivmedel.

– Vi ställer upp på raka och klara skattesänkningar, tillfälliga och nödvändiga, som går direkt till konsumenterna. Men vi kan inte ställa upp på några konstiga planekonomiska förslag från Vänsterpartiet, att de bara för att ge sitt stöd ska införa prisreglering på drivmedel. Det kommer drabba folk, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl till Expressen.

Från regeringens sida hävdar man att förslaget inte går att genomföra då det skulle strida mot EU:s energiskattedirektiv och kan leda till ekonomiska bestraffningar från EU. Invändningen avfärdas emellertid av M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– För den regering som vill och har ambitionen så är det fullt möjligt att göra detta. Både föra diskussion med Bryssel på hur vi kan sänka priset på bensin och diesel mer, men också sätta sig med drivmedelsbolagen. Det har vi gjort, och det är fullt möjligt att under det här året växla reduktionsplikten, säger hon till Expressen.

Läs även: Vänsterpartiets valstrategi: Överge woke

Läs även: KD: Sänk dieselpriset med 9 kronor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag