V kräver plats i ny S-regering: ”Kommer behöva hända”

Andersson och Dadgostar. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 1 jul 2022 2022-07-01
E-post 467

Vid en rödgrön valvinst i höst kräver Vänsterpartiet en plats i Sveriges regering. Det är ett beslut som har tagits av partiets ledning, hävdar partiledaren Nooshi Dadgostar.
– Det är mycket väl förankrat i vår organisation, säger hon till Expressen.

Enligt Expressen har flera ”centralt placerade källor” tidigare berättat om kravet för tidningen, som Dadgostar nu bekräftar i intervjun.

– Jag har egentligen alltid tyckt att det naturliga är att de partier som utgör regeringsunderlaget också ingår i regeringen. Men det som är nytt den här mandatperioden är den här stökigheten, och den måste försvinna. Så länge vi inte har ett stabilt samarbete mellan alla fyra partier, där vi tar kollektiva beslut och får igenom våra beslut i riksdagen, så kommer inte den stabiliteten att infinna sig, säger hon.

– Det här är ett beslut som mognat fram hos oss. Det är mycket väl förankrat i vår organisation. Det kommer behöva hända.

På frågan hur skarpt kravet är att betrakta svarar vänsterledaren:

– Det är hela utgångspunkten. Det finns inga förutsättningar för att vi inte ska sitta i en regering. Då kommer det här att fortsätta. Den här instabiliteten och oredan.

Enligt Dadgostar bör de partier som för tillfället utgör Magdalena Anderssons regeringsunderlag – V, S, MP och C – ingå i samma regering. Hon säger att hon också har informerat Magdalena Andersson om partiets krav.

C har gång på gång – i alla fall utåt – avfärdat ett samarbete med V. Huruvida man har eller inte har suttit med V i de senaste budgetförhandlingarna råder det dock delade meningar om, och i en intervju med SVT:s Agenda ville partiledaren Annie Lööf inte svara på om några sådana hade skett.

Läs även: Här duckar Lööf frågorna om V-förhandlingar

På frågan om Dadgostar har fått några signaler från C om att de skulle acceptera en regeringsplats för V svarar hon:

– Det är en fråga man får ställa till dem. Hur de vill skapa stabilitet, eller om de vill ha en mandatperiod till med återkommande regeringskriser. För det är det som är alternativet.

På Twitter frågar sig flera andra hur Centerpartiet ställer sig till Vänsterpartiets krav.

Läs även: Lööf bröt löfte igen – lovade rösta på V-förhandlad budget

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag