V och Fi överger EU-motståndet till SD – Säger nej till folkomröstning

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 3 mar 2017 2017-03-03
E-post 1252

SVERIGE Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill inte ha en folkomröstning om EU-medlemskapet. Därmed blir Sverigedemokraterna det enda partiet att driva frågan om Sverige ska vara med i EU.

Allt fler svenskar vill se en folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet. I Aftonbladet/Inizios senaste opinionsundersökning uppger fyra av tio personer att de vill folkomrösta om frågan.

Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ är två partier som förknippats med EU-motstånd. Under fredagen 3 mars rapporterar ETC att V och Fi inte vill se en folkomröstning om EU-medlemskapet. Istället för att driva frågan om folkomröstning vill Vänsterpartiet omförhandla medlemskapet. ETC har intervjuat V-toppen Jens Holm, enligt honom är det fyra undantag som Vänsterpartiet vill få Europeiska Unionen att gå med på, ett protokoll för att undvika social dumpning, att Sverige ska kunna gå före på miljöområdet, ett bindande undantag mot EMU samt att Sverige ska lämna jordbrukspolitiken.

Dessvärre verkar ingen vilja lyssna på Vänsterpartiet och deras fyra krav. Att Stefan Löfven och EU-ledningen varit kallsinnigt inställda till Vänsterpartiets fyra krav menar Jens Holm pekar på att det inte finns något intresse av att reformera EU i en mer progressiv riktning. Jens Holm anger Vänsterpartiets fyra krav, som varken sig Stefan Löfven eller EU är intresserade av att hörsamma, som ett villkor för huruvida partiet ska verka för en folkomröstning eller inte. Holm tycker också att folkomröstningen som hölls för 23 år sedan ska respekteras, även om det enligt Jens var ett annat EU man röstade om.

– Det är två faktorer som är avgörande. Dels hur långt vi kan komma med de pragmatiska undantagen som vi vill få till, och dels att vi måste förhålla oss till att vi hade en omröstning för cirka 20 år sedan och det resultatet måste respekteras. Men jag tror många i Sverige kan hålla med om att det är ett annat EU vi röstade om än det som vi fått idag, säger Jens Holm till ETC.

Feministiskt Initiativ vill inte heller se en folkomröstning om EU-medlemskapet. Partiledaren Gudrun Schyman vill hellre se diskussion, främst om mänskliga rättigheter, men även diskussion rent generellt om EU-frågan.

– Hur agerar vi när mänskliga rättigheter attackeras runt om i EU, och hur reagerar vi på den totala politiska kollaps som skett i EU när det kommer till de mänskliga rättigheterna? Det är de akuta frågorna, säger Gudrun Schyman till ETC.

För fyra år sedan skrev Schyman en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Svenskarna bör få rösta på nytt om EU”, men enligt Schyman handlar den inte om att svenskarna ska få rösta om EU. Schyman menar istället att debattartikeln syftade till att få en större diskussion kring frågan, men det är inte folkomröstning eller utträde som då ska diskuteras.

Schyman hoppas att fler ska rösta på Fi så att fler feminister kan vara i EU-parlamentet och diskutera mänskliga rättigheter.

– Vår inställning är att vi är där och har en plats i parlamentet, vilket vi hoppas fler feminister ska kunna ha framöver.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skrev så sent som 8 februari 2017 en debattartikel i Aftonbladet med titeln ”Låt folket rösta  – EU har blivit ett monster”. I debattartikeln skriver SD-ledaren att en ny folkomröstning om EU-medlemskapet bör utlysas. Åkesson skriver bland annat att det var ett helt annat EU svenskarna röstade om för 23 år sedan.

Kommer du som EU-motståndare rösta på SD?
2206 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag