V och SD tappar i SVT/Novus

Bild: Nyheter Idag/Faksimil SVT
  • Torsdag 2 sep 2021 2021-09-02
E-post 465

Vänsterpartiets kraftiga uppgång efter sommarens regeringskris har brutits i den senaste mätningen från SVT/Novus, där partiet tappar 2,1 procentenheter och får 11,2 procen. Samtidigt går Socialdemokraterna fram med lika mycket till 25,9 procent.

– Vänsterpartiet är återigen på samma nivå som de var i början på sommaren, framförallt tappar man väljare till Socialdemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Läs även: SD näst störst i SVT/Novus

Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin säger till SVT att hon inte är förvånad över att partiet tappar efter att sommarens intensiva mediebevakning av partiet har avtagit.

– Det var väldigt stort fokus på Vänsterpartiet i somras när vi stoppade marknadshyror och vi visade att det går som politiskt parti att stå upp för det man har lovat sina väljare, jag tror att det är det man kan se i skiftningarna i just den här undersökningen, säger Hanna Gedin.

På högersidan tappar Sverigedemokraterna 2 procentenheter till 19,6 procent. Partiet är därmed tillbaka på en tredjeplats i SVT/Novus, efter Moderaterna som ökar med 1 procentenhet till 22 procent.

För övriga partier i mätningen är förändringarna marginella. Värt att notera är att Miljöpartiets ökning med 0,6 procentenheter gör att partiet åter hamnar ovanför riksdagsspärren med 4,4 procent.

Läs även: SVT/Novus: C tappar stort efter regeringskrisen – V och SD ökar kraftigt

SVT/Novus partisympatiundersökning för september

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 25,9 (+2,1)

Moderaterna 22 (+1)

Sverigedemokraterna 19,6 (-2)

Vänsterpartiet 11,2 (-2,1)

Centerpartiet 8,9 (+-0)

Kristdemokraterna 4,5 (+-0)

Miljöpartiet 4,4 (+0,6)

Liberalerna 2,1 (-0,1)

Övriga partier 1,4 (+1,4)

Läs även: SD största parti i hemlig Sentio-mätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag