V-politiker rasar mot ”helt vitt” kommunfullmäktige: ”Rasismen tar allt mer plats”

Foto: Flickr
  • Måndag 12 okt 2020 2020-10-12
E-post

UMEÅ Kommunpolitikern Nasteho Osman Lander (V) tycker att Umeås kommunfullmäktige brister i mångfald. När hon dök upp på ett sammanträde märkte hon nämligen att det var ”helt vitt”. ”Jag tänker inte stå handfallen när rasismen tar allt mer plats i våra demokratiska rum”, skriver hon.

I en debattartikel i Västerbottens-Kuriren berättar Nasteho Osman Lander om vad som hände när hon deltog i kommunfullmäktiges sammanträde den 31 augusti.

”Jag klev in i ett rum som innan pandemin brukade innehålla en bredare representation, men som nu var helt vitt”, skriver Osman Lander.

”Det blev tydligt för mig att ännu färre av oss med utomeuropeiskt påbrå fick plats vid maktens sal.”

På grund av pandemin har antalet ledamöter reducerats till 35. Partierna får själva välja vilka de skickar.

Osman Lander drar slutsatsen att ”när makten ges utrymme att själv fördela mandat, väljer den bevisligen en homogen grupp med lika referensramar”.

”Det är i makthavarnas intresse att förstärka de strukturer som befäster vita (främst) mäns plats i hierarkin”, skriver hon.

”Det finns inga ord som kan beskriva känslan som fyllde mitt hjärta, men sorg får duga. Jag tänker inte stå handfallen när rasismen tar allt mer plats i våra demokratiska rum. Jag kommer ta debatten, slå vakt om alla människors lika värde, min rätt till liv.”

”Hon har rätt i sak”

En annan som var närvarande på sammanträdet är Jan Hägglund, gruppledare för socialistiska Arbetarpartiet. Han tycker att vänsterpartisten har en poäng när Nyheter Idag berättar för honom om hennes debattartikel.

– Hon har rätt i sak, men felet ligger inte i kommunfullmäktigerummet. Felet ligger i att dagens partier inte finns ute hos människorna och kan därmed inte heller värva till sin verksamhet, säger han.

– Rent generellt skulle jag vilja säga att det inte handlar om rasism, utan det handlar om det dåliga basarbetet som partierna har ute på stadsdelarna.

Jan Hägglund menar att det krävs extra mycket arbete för att nå ut till folk med utländsk bakgrund. Ett arbete som partierna inte klarar av, vilket påverkar deras sammansättning.

– Det är ju ett extra besvär att försöka komma i kontakt med människor som inte har etnisk svensk bakgrund, som har annat språk. Det är oerhört mycket svårare, säger han.

Läs även: Vänsterpolitiker anklagar MP för försvar av islamister: ”Dom är desperata”

Läs även: Ny bok förklarar identitetsvänsterns galna teorier

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag