Väktare på skånsk nationalpark efter förra årets kaos: ”Man slogs om parkeringsplatser och vi hade knivhot”

Stenlagd vandringsled i Stenshuvuds nationalpark. Bild: Johan Jönsson/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 24 apr 2021 2021-04-24
E-post 38

KIVIK Pandemisommaren 2020 när semestrande svenskar kom i mängder ledde till kaos på flera inrikes turistmål. På Stenshuvuds nationalpark utanför Kivik fick man börja med väktare på grund av slagsmål och hot, rapporterar Dagens Nyheter.

– Man slogs om parkeringsplatser och vi hade knivhot. Det är inte rimligt någonstans att vi fick vi släppa naturvården och ägna oss att hantera parkeringsläget, säger nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg till Dagens Nyheter.

Läs även: Upplopp på badstrand – polis attackerades med parasoll

Det stora antalet besökare orsakade även slitage på naturen i nationalparken, och på vissa ställen har man spärrat av för att låta marken återhämta sig. Det har också förekommit nedskräpning och vandalism.

– Man behandlar naturen som en stadspark. Några hade barnkalas med konfettikanoner som lämnade efter sig tusentals färgglada bitar. Det plockades fridlysta orkidéer och vissa lämnade skräp och for vidare, säger Ståhlberg till DN.

Väktarna kommer vara kvar på Stenshuvud även under årets turistsäsong. Om någon funderar på att besöka Österlen och Stenshuvuds Nationalpark i sommar så avråder Fredrik Ståhlberg från besök på Stenshuvuds nationalpark och andra populära turistmål.

– Kusten är full överallt när det är fint väder under sommaren. Mitt råd är att tänka att de fem första områdena du kommer på har andra också kommit på, så välj bort dem och fundera vidare, säger han till DN.

Läs även: Parkeringsvakt nedslagen och rånad – grov misshandel fångad på film

Läs även: Danmark rankat lågt inom halalturism – Sverige toppar listan i Norden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag