Väldigt få nyanlända har börjat studera via regeringens satsning – kommunerna överbelastade

Ylva Johansson (S). Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 13 aug 2018 2018-08-13
E-post 944

SVERIGE Regeringen har infört en särskild satsning för nyanlända med så låg utbildningsgrad att de inte kan komma in på arbetsmarknaden. Denna satsning lägger ansvar på kommuner att erbjuda utbildning, en satsning som kommunerna inte har resurser till.

Vid årsskiftet införde regeringen en så kallad utbildningsplikt för nyanlända som har så dålig utbildning att de inte kan komma ut i arbete. 8 månader senare med detta utbildningsprogram har endast 90 nyanlända påbörjat studier, det uppger Sveriges Radio.

Under juni månad gjorde Arbetsförmedlingen bedömningen att endast 5500 nyanlända omfattas av utbildningspaketet och att av dem har endast 90 påbörjat studier i något ämne.

– Det står väl klart att vi har varit lite optimistiska i hur snabbt man har kunnat implementera reformen. Vi vet ju av erfarenhet att när vi gör större reformer som involverar både arbetsmarknadspolitiken och kommunerna så är det ofta trögt i starten, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), till Sveriges Radio.

Förslaget är formulerat så att ansvaret är delat mellan Arbetsförmedlingen och Sveriges alla kommuner. De anvisade studierna sker huvudsakligen inom den kommunala vuxenutbildningen. En av anledningarna till att utbildning går trögt är för att kommunerna inte har kapaciteten att organisera sådan verksamhet.

– När jag pratar med kommunerna så säger de att de behöver tid för att ställa om och erbjuda rätt sorts utbildningar. Sen vet vi att en del av de personer som omfattas av utbildningsplikten inte är redo att påbörja en utbildning utan kan behöva olika stödjande eller studieförberedande insatser först, fortsätter Johansson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag