Valdistrikt gjorde siffermiss – SD får ett till mandat

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 11 sep 2018 2018-09-11
E-post 744

SVERIGE Efter att det uppdagats att ett valdistrikt i Västra Götaland räknat fel förlorar Centerpartiet ett mandat till Sverigedemokraterna. Detta innebär bland annat att en rödgrön regering behöver stöd av både C och Liberalerna för att samla ihop en majoritet i riksdagen.

Ett misstag i rösträkningen gör att SD nu får ett till mandat medan C och därmed Alliansen får ett färre. Det rödgröna blocket utökar avståndet till Alliansen och har nu 144 mandat i riksdagen mot de borgerligas 142. SD har utifrån det preliminära valresultatet 63 mandat.

Misstaget i räkningen ska ha begåtts av en trött valarbetare.

– Vi upptäckte själva det här ikväll och har inte haft tid att prata med ansvariga för det valdistriktet. Man får väl utgå från att det är den mänskliga faktorn, och ha förståelse för att att det rapporterades in sent på natten och att valarbetarna var väldigt trötta, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten, till Aftonbladet.

Förutom att de rödgröna utökar sin ledning gentemot Alliansen innebär den här omräkningen också att både C och L måste samarbeta med de rödgröna om det blocket ska få majoritet. Tidigare hade det räckt med stöd från C. Att SD får ett till mandat betyder också att dess vågmästarroll stärks.

Läs även: Uppgifter: MP förhandlar med Alliansen i Stockholm

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag