Våldsam polis blev viral – stängdes av från tjänst och sade upp sig (VIDEO)

Mannen misshandlades svårt av polis. Foto: Faksimil Facebook
  • Måndag 13 aug 2018 2018-08-13
E-post 54

BALTIMORE En polis som misshandlat en man har sagt upp sig från Baltimores poliskår efter att en video av händelsen blivit viral. Polismannen ses slå en man upprepade gånger i huvudet med nävarna utan att mannen gör större synbart motstånd. Händelsen filmades av vittnen och spreds snabbt på internet.

Det började som ett rutinuppdrag när de bägge Baltimorepoliserna förhörde en man upplysningsvis med anledning av ett brott som begåtts i området. Efter det snabba förhöret skulle polismännen fylla i ett så kallat ”citizen contact sheet” och begärde därför identifikationshandling av mannen. När mannen vägrade eskalerade situationen snabbt, och ett vittne började filma händelsen.

”För vad?” hörs mannen utbrista innan han knuffas in i en tegelvägg av polismannen. ”Rör mig inte!” ropar sedan mannen och slår undan polismannens händer.

Slår mannen blodig med nävarna

Efter detta blir polismannen fullständigt rasande och börjar slå mannen i huvud och ansikte med nävarna. Den brutala misshandeln fortsätter tills mannen ligger på trottoaren medan polismannen ligger över honom och trycker ned hans blodiga huvud mot marken.

Filmen blev viral efter att den delats på Twitter och Facebook av den kända och kontroversiella Black Lives Matter-aktivisten Shaun King. ”Denna Baltimorepolis måste avskedas omedelbart och åtalas för misshandel” krävde King i sin kommentar. ”Lagar om misshandel gäller även polisen. Detta är inte MMA (Mixed Martial Arts, en kampsport). Skamligt. Fullständigt skamligt. Inget av detta var nödvändigt” skriver King vidare.

Läs även: Polisen tystlåten om nattens våldsamma attack mot Rinkeby polisstation

King fokuserar framförallt på polisövergrepp i sin aktivism, men blev hårt kritiserad när han spred anklagelser om att en delstatspolis i Texas begått sexuella övergrepp mot en kvinnlig misstänkt. När Texaspolisen släppte hela streamen från den utpekade polismannens dashcam, som visade att inga övergrepp begåtts, tog kvinnan tillbaks sina anklagelser, medan King raderade sina inlägg om händelsen.

Baltimores polismästare ”förfärad över händelsen”

Den här gången fick King bättre gehör. Baltimores polismästare sade att han var ”förfärad över händelsen” och tillade att Baltimores poliskår har ”noll tolerans för det beteende jag såg i videon. En polis har ett ansvar och en plikt att kontrollera sina känslor under stress.” Den utpekade polismannen blev avstängd från sin tjänst och har nu, enligt uppgifter till amerikansk media, lämnat sin tjänst.

År 2015 skakades Baltimore av upplopp sedan en man avled i polisens förvar. Baltimores borgmästare kommenterade den senaste händelsen med att påpeka att ”vi arbetar dag och natt för skapa en ny era av konstitutionell och samhällsbaserat polisarbete och vi kommer inte avskräckas av detta eller något annat fall som hotar våra ansträngningar att återskapa alla medborgares tillit till Baltimores poliskår.”

Nedan är hela videon som den delades av Shaun King.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag