Våldsamt upplopp på eritreansk festival – demonstranter attackerar polis

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 3 aug 2023 2023-08-03
E-post

Det utbröt totalkaos när regimtrogna eritreaner hade festival på Järvafältet utanför Stockholm. Ett tusental motdemonstranter hade samlats vid platsen, och ett antal av motdemonstranterna bröt igenom polisens avspärrningar och gick till attack mot festivalområdet, där barnfamiljer befann sig, rapporterar Expressen.

Polisen på plats beskrivs som underbemannade jämfört med de attackerande motdemonstranterna. Ingen polis har emellertid rapporterats som skadad under det våldsamma upploppet.

Totalt sju personer förts till sjukhus efter upploppet på Järvafältet, uppger region Stockholm som gått upp i stabsläge. Fyra av personerna bedöms ha svåra skador, och resterande tre har lindriga.

Personer ur gruppen motdemonstranter har beväpnat sig med påkar och tältpinnar från nedrivna tält på platsen, enligt Expressens reporter på plats. Det förekommer även stenkastning och tält på området har slagits sönder och satts i brand.

– Det ser ut som en krigszon, säger Expressens reporter på plats.

Trafiken på motorvägen bredvid platsen har stoppats, och flera personer ska ha tagit sig upp på motorvägen när de flytt från det våldsamma upploppet.

– De stoppar trafik då det är folk på motorvägen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket, till Aftonbladet.

Polisen har försökt spärra av mellan motdemonstranter och festivalområdet men blivit angripna av motdemonstranter med påkar.

– Vi är på plats på Eggeby gård där personer valt att inte följa de anvisningar som finns och som getts utav polisen. Jag kan inte berätta något annat än att vi är på plats och arbetar och det är prioritet att avbryta brottsliga handlingar, säger Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen, till Expressen.

Enligt Aftonbladet har polisen samlat ihop och omringat ett 50-tal personer, och personer packas in i bussar och körs från platsen.

en film från platsen kan man även se att flera bilar har satts i brand.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag