Våldtäktsanklagad guru blåste stad med påhittat land

Bild: Nithyananda Dhyanapeetam/CC BY 3.0/Paul Sableman/CC BY 2.0/Montclair Film Festival/,CC BY 2.0
  • Torsdag 16 mar 2023 2023-03-16
E-post 0

Staden Newark, New Jersey har åkt på en riktig blåsning efter att Newark blivit ”systerstad” åt den påstådda hindu-nationen Kailaasa, ett land som i själva verket hittats på av den ökände gurun Nithyananda, på rymmen från anklagelser om våldtäkt och barnarov i Indien sedan 2019.

– Även om det här var en beklaglig händelse, står staden Newark fortfarande fast vid att samarbete med människor från olika kulturer för att berika varandra med samband, stöd och ömsesidig respekt, säger City Hall i Newark i ett uttalande enligt CBS i New York.

– Vems jobb var det att göra en enkel Google-sökning? Ingen i stadshuset, inte en person gjorde en google-sökning? Kanske behöver vi en förändring av stadshuset, för inte en enda person sade att låt mig gå och googla det här och förstå att det var en påhittad stad, säger Newark-bon Shakee Merritt till CBS.

Läs även: Bedragare lurade till sig mångmiljonbelopp med ”synkrokron energi”

Den hinduiske gurun Nithyananda, 45, har bland annat hävdat att han hejdat soluppgången i 40 minuter, att han kan få kor att prata på sanskrit och tamilska och att han kan öppna människors ”tredje öga” så att de kan se genom väggar och rök.

Nithyananda har anklagats för att ha våldtagit en tidigare anhängare under fem års tid. Han har också anklagats av ett föräldrapar i ett orelaterat fall för att ha kidnappat tre barn. Den 20 november 2019 meddelade polisen i Gujarat att Nithyananda lämnat landet sedan han uteblivit från domstol.

I december samma år utropade Nithyananda den hinduiska nationen Kailaasa, en ”nation utan gränser” för förtryckta hinduer över hela världen. I agusti 2020 startade Nithyananda Kailaasas centralbank och officiella guldvaluta, den kailaasiska dollarn.

I januari i år lyckades det påhittade landet utses till systerstad med Newark, den amerikanska delstaten New Jerseys största stad med  311 549 invånare.

– Jag hoppas att vår relation ska hjälpa oss förstå kulturell, social och politisk utveckling och förbättra livet för alla på båda platser, sade Newarks borgmästare Ras Baraka (Dem) under en ceremoni med en representant för fake-landet Kailaasa.

Fem dagar efter ceremonin upphävdes avtalet mellan Newark och Kailaasa när man upptäckte att landet inte existerar. Inga pengar ska ha utväxlats mellan Newark och Kailaasa enligt Newarks City Hall.

Läs även: Åldersbedragaren Anwar hade sju identiteter – döms för grova stölder och rån

Läs även: Storbedragaren till sina fans: ”Jag är den rikaste romska mannen av alla”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag