Väljarstorm mot S – majoriteten av svenskarna ogillar nedskärningarna i personlig assistans

Lena Hallengren (S) barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: Wikimedia commons
  • Söndag 26 aug 2018 2018-08-26
E-post 316

STOCKHOLM Som en reaktion på regeringens nedskärningspolitik kring den personliga assistansen visar nu väljarna sitt missnöje. En undersökning från Novus visar att hela 58 procent av svenska folket är negativa till regeringens LSS-politik.

En undersökning som gjorts av Novus visar att en majoritet av det svenska folket anser att den nuvarande regeringen har misskött frågan om den personliga assistansen. Regeringens LSS-politik har blivit en stor fråga under mandatperioden då regeringen föreslagit flertalet nedskärningar.

LÄS ÄVEN: Regeringen föreslås avskaffa personlig assistans för barn och gamla

LÄS ÄVEN: Kraftig ökning av personer som förlorar assistans – drabbar främst barn

LÄS ÄVEN: ”Fullständigt fruktansvärt” – hård kritik mot förslaget om att avskaffa assistans för unga barn

Undersökningen har gjorts av Novus och visar att 28 procent av de tillfrågade tycker att regeringen hanterat frågan om assistans för barn med behov ”mycket dåligt”, medan 30 procent svarar ”ganska dåligt”. 11 procent anser att frågan hanterats varken ”bra eller dåligt” och endast 4 procent att den hanterats ”ganska bra”. 27 procent säger sig inte ha någon uppfattning, uppger TT.

– Jag tycker att det är en hög siffra. Man ska komma ihåg att de flesta människor i Sverige inte berörs av den här frågan över huvud taget. Men när man hör berättelserna om människor som råkat så illa ut de senaste åren, så förstår man att det inte är okej, säger Maria Persdotter, förbundsordförande på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU), till TT.

De senaste åren har kostnaderna för den personliga assistansen ökat av flertalet anledningar. Regeringen har därför jobbat för att minska kostnaderna. 1600 färre personer har fått ta del av den statliga assistansersättningen sedan regeringen tillträdde 2014.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag