Valkampanjerna avslutas i Somaliland

  • Fredag 10 Nov 2017 2017-11-10
E-post 67

HARGEISA Valkampanjerna i Somaliland avslutas under fredagen. Den nya registreringstekniken inför måndagens val anses vara mycket avancerad, samtidigt finns svårigheter och problem för de väljare som på grund av torka drivits bort från de valstationer de tidigare registrerat sig vid. 

På måndag 13 november håller Somaliland sitt, sedan den egenutropade självständigheten, sjätte val. Trots fredlig och demokratisk utveckling har inget land i världen erkänt Somalilands självständighet från Somalia.

Nyheter Idag är på plats i huvudstaden Hargeisa för att bevaka valet.

De tre partierna Wadani, Kulmiye och UCID har alla fått varsin dag att avsluta sina respektive valkampanjer på. I onsdags var det socialdemokratiska UCID:s dag, under gårdagen torsdagen 9 november var liberala regeringspartiet Kulmiyes dag och idag har socialliberala Wadani haft sitt kampanjavslut.

LÄS ÄVEN: Somaliland går mot sitt sjätte val: ”På den punkten sticker de ut”

Nu är det, fram till valet på måndag, förbjudet att kampanja.

Huvudstaden är överfull av affischer och  tills nyligen har tutande kampanjbilar från de olika partierna ackompanjerat stadens ljudbild. Främst är det regeringspartiet Kulmiye som syns. Partierna betalar medborgare att bära sina respektive partiflaggor på hus, bilar, kläder eller kojor. Det förekommer även frivillig support där väljare skyltar med sina partisympatier utan ekonomisk ersättning.

För att rösta måste man vara registrerad och enligt valobservatörer som Nyheter Idag talat med på plats, är det en mycket modern registreringsteknik som används, nämligen scanning av iris.

Ett problem för många somaliländare är dock att man endast får rösta i den vallokal man är registrerad i. Landet har, likt sina grannar i regionen, drabbats hårt av torka. På grund av torkan beslöt regeringen att skjuta upp valet. Torkan har nämligen tvingat stora delar av befolkningen att flytta från ena landsänden till den andra, varmed de nu får svårigheter att nå sina respektive vallokaler.

LÄS ÄVEN: Experten: Somalilands självständighet hade lindrat svältkatastrofen

Hargeisa är ett myller av byggnader som varierar från fina palats till fallfärdiga kojor, i trafiken samsas diverse fordon med lösdrivande kameler, hundar, katter, getter och babianer. Många djur är sprayade med telefonnummer så man vet vem man ska ringa när man kört på djuret.

Det syns även en hel del militärer som patrullarer gatorna med sina kalasjniikovs. Enligt statsrepresentanter som Nyheter Idag talat med rör det sig om ca 10 000 soldater som kallats in för att skydda Huvudstaden från eventuella terrorangrepp från grannlandets islamistiska terrororganisation Al-Shabab, eller andra som önskar sabotera Somalilands val.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag