Välkomstceremoni för hemvändande flyktingar: ”Välkomna tillbaka – Afghanistan behöver er”

Tysklands förbundskansler och Afghanistans president samarbetar för flyktingarnas frivilliga återvändande
  • Torsdag 25 feb 2016 2016-02-25
E-post 397

KABUL De 125 passagerarna i det chartrade flygplan för hemvändande afghaner som gett upp drömmen om Tyskland, i hopp om en nystart i hemlandet, mottogs som vid statsbesök då de anlände i Kabul. Efter landningen möttes de av tjänstemän som bar skyltar med texten ”Välkomna tillbaka — Afghanistan behöver er”. Flygningen var den första i en större planerad insats, som görs i samarbete mellan afghanska och tyska myndigheter. 

Tjänstemännen hade i uppgift att ta emot och välkomna de hemvändande flyktingarna och att intyga för dem att de hade en framtid i Afghanistan, rapporterar Reuters.

”Efter att ha varit i händerna på människosmugglare och genomlevt en svår resa till Tyskland insåg de att deras framtid är i Afghanistan och att deras land behöver dem”, skrev den tyska ambassaden i Kabul i ett uttalande.

I flykten från det ekonomiskt förödda och krigsdrabbade Afghanistan innebär resan ofta många faror för flyktingarna — med stora risktaganden i form av båttransporter över Medelhavet och köpslående med människosmugglare.

Afghanska flyktingar utgör en stor andel av de hundratusentals flyktingar som kommit till Europa det senaste året, och Afghanistan är det vanligaste ursprungslandet efter Syrien hos de flyktingar som tar sig över Medelhavet. Al-Jazeera har tidigare berättat att Tyska myndigheter inlett informationskampanjer riktade till potentiella flyktingar i Afghanistan, som informerar om den farliga resan och om dåliga framtidsutsikter efter ankomst till Europa.

De 125 flyktingarna återvände frivilligt, och transportinsatsen var ett samarbete mellan Angela Merkels regering i Tyskland och Ashraf Ghanis regering i Afghanistan, samt International Organization for Migration som hjälper flyktingar på plats, meddelar den tyska ambassaden i sitt uttalande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag