Valnämndens ordförande: Olyckshändelse att SD:s namnvalsedlar saknades

Foto: News Øresund - Johan Wessman / Bengt Nyman
  • Söndag 26 aug 2018 2018-08-26
E-post 878

FALKENBERG Sverigedemokraternas namnvalsedlar saknades när förtidsröstningen till valet inleddes i stadshuset i Falkenberg. Partiet kallar det valfusk, men valnämndens ordförande Maj-Lis Wolfhagen säger att det var en ren olyckshändelse. – Det finns inget uppsåt i detta som jag kan se, säger hon.

Sverigedemokraternas namnvalsedlar hade levererats till vallokalen i Falkenbergs stadshus, men röstmottagarna hade inte packat upp och ställt fram dem när förtidsröstningen inleddes på onsdagen. Däremot hade SD:s partivalsedlar ställts fram på rätt plats.

Sara-Lena Bjälkö, ordförande för SD i kommunen, menar att det är bekräftat att Falkenbergs kommunhus har utövat valfusk. På Facebook säger hon också att partiet har anmält saken till polisen. Men valnämndens ordförande, Maj-Lis Wolfhagen, försäkrar att det rör sig om ett misstag.

– Det är ett handhavandefel. Det är den mänskliga faktorn som har gjort att det blev så här, säger hon.

Nyheter Idag har under fredagen uppmärksammats på att det enligt Valmyndigheten är samtliga partiers eget ansvar att ”lägga ut” namnvalsedlar. Men detta innebär bara att partierna ska lämna namnvalsedlarna till vallokalen – sedan är det röstmottagarnas ansvar att lägga ut dem.

– I det här fallet var det så att mycket riktigt hade alla valsedlar kommit till vallokalen. De packar upp dem på ett bord, och då inser de att ”vi kan inte använda det här bordet, vi måste ta ett större bord för vi får inte plats här”. Och när de flyttar över till det andra bordet så missar de att ta med sig denna högen, säger Maj-Lis Wolfhagen.

Kan man utesluta att det var med flit som man glömde just Sverigedemokraternas namnvalsedlar?

– Det var inte med flit, det här. Det är oerhört pålitliga människor som har jobbat med valet, och det här är en mänsklig faktor helt klart. Det är jag övertygad om. Det finns inget uppsåt i detta som jag kan se, absolut inte.

Även om hon är övertygad om att det var ett misstag har kommunen anmält händelsen till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för valet.

Valnämndens ordförande gör bedömningen att det som har hänt inte kommer att påverka valresultatet. Ungefär ett femtiotal personer hade hunnit rösta i lokalen innan felet upptäcktes, och den som vill kan ångerrösta genom att göra om sitt val på valdagen.

Fakta Olika sorters valsedlar

I varje vallokal finns det två typer av valsedlar – partivalsedlar och namnvalsedlar. På partivalsedlarna står det för vilket val som valsedeln gäller, till exempel val till kommunfullmäktige, landstingsvalet och riksdagsvalet. Väljaren kan antingen använda partivalsedeln som saknar förtryckta namn, eller namnvalsedeln om personen vill kryssa för en enskild person inom ett parti.

Källa: Falkenbergs kommun

Läs även: Riksdagskandidat för SD attackerad vid valstuga i Göteborg: ”De kommer inte sky några medel att stoppa oss”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag