Valobservatörer riktar kritik mot det svenska valsystemet

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 22 Nov 2018 2018-11-22
E-post 18

SVERIGE För första gången någonsin har valobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, granskat ett svenskt val. Nu har rapporten med experternas slutsatser publicerats.

När Sverige höll allmänna val den 9 september skickade OSSE hit två valobservatörer. Nu har deras rapport publicerats och experterna konstaterar att svensk lagstiftning utgör en solid grund för demokratiska val. Men de kommer också med sex rekommendationer för hur det svenska valsystemet kan förbättras.

Bland annat handlar det om valhemligheten som i Sverige äventyras av att valsedlarna placeras helt öppet i vallokalen, och att alla därmed kan se vilket parti man väljer. OSSE:s experter rekommenderar att Sverige vidtar åtgärder för att garantera valhemligheten.

En lösning på det problemet ser dock redan ut att vara i hamn. Så sent som i onsdags röstade riksdagen igenom ett lagförslag som innebär att den plats där valsedlarna läggs ut ska vara avskärmad från insyn från andra väljare. Lagen träder i kraft den 1 januari nästa år och används för första gången i valet till Europaparlamentet 2019.

OSSE:s experter kritiserar också Sverige för avsaknaden av transparens när det gäller partiernas finansiering. Att partierna bara behöver redovisa sina intäkter, men inte sina utgifter, tillgångar och skulder begränsar allmänhetens insyn och är inte i linje med internationell standard.

Läs även: SD:s valsedlar stals från svenska ambassader

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag