Vandaliserar bilar för att bli utvisad: Se när polisen tar honom

  • Måndag 21 aug 2017 2017-08-21
E-post 3428

HALLSBERG En sjuttonårig i Hallsberg, med utländskt medborgarskap, har under senaste dygnet löpt amok. Han har vandaliserat ett flertal bilar och slagit sönder fönsterrutor på kommunhuset. Polisen har gripit honom tre gånger. Hans motiv uppges vara att han vill bli utvisad från Sverige. 

Under söndagskvällen hörde boende i Hallsberg smällar på en parkering i ett bostadsområde. När Magnus Gräsberg tittade ut från fönstret såg han en person som slog sönder en ruta på en av bilarna på parkeringen. Magnus och flera grannar rusade ut, berättar han för Nyheter Idag.

 Då kutade vi ut och försökte hålla kvar han tills polisen kom. Men han hade ju inte ens tänkt att sticka, utan han sa ju bara ”Fuck you! I wait for the police”, berättar Magnus för Nyheter Idag.

I filmen, som Magnus publicerat på Facebook, syns personen stå och flina. Polisen kom senare till platsen och tog med sig den flinande vandalen.

– Sen tre timmar senare så hör vi ju samma smäll igen då. Då var han ju tillbaka, då hade de ju släppt honom. Så tog han ju en bil till här utanför.

Magnus och grannarna rusade ut igen, men då sprang personen från platsen. Grannarna ringde polisen igen, som återigen kom till parkeringen.

Polisen upptäcker en krossad ruta på en av lägenheterna, de lyser in i lägenheten med sina ficklampor.

 Då kommer killen och öppnar fönstret.

Det visar sig att bilvandalen själv bor i huset. Grannarna frågar poliserna varför de släppt honom.

– Han var sjutton år. Migrationsverket och socialen kunde inte göra någonting, sa polisen till oss.

Under tiden artikeln skrivs hör Magnus av sig igen.

– Han är igång igen, nu kastar han sten på kommunhuset.

Kort därefter grips han av polis en tredje gång.

Nyheter Idag har talat med Karin Eldblom, polisinspektör i Hallsberg. Hon berättar att polisen varit i kontakt med såväl Socialtjänsten som Migrationsverket i hopp om att de ska kunna omhänderta ungdomen.

 Vi kunde inte ha honom fortsatt gripen förrän han blir anhållen av åklagare och det har med hans ålder att göra, säger Karin Eldblom till Nyheter Idag.

–  Då är det migrationsverket vi riktar oss till och där finns det ett beslut om att den här personen ska lämna landet inom en snar framtid, vilket också är den här personens egna önskan.

Sjuttonåringen har, för polisen, uppgett att det är motivet till varför han slår sönder barnfamiljers bilar och förstör fönsterrutor på Hallsbergs kommunhus – han vill bli utvisad så fort som möjligt.

Magnus Gräsberg väntas betala minst 5000 kronor i självrisk för att sjuttonåringen vill skynda på sin utvisningsprocess med hjälp av vandalism.

LÄS ÄVEN: Polisinspektören förklarar varför de inte håller kvar vandaliserande utlänning: ”Vi måste titta på vad vi får göra”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag