Vänsterextremister stoppades av polisen ”De är som barn som aldrig fått höra ett nej förut”

Foto: Christoffer Othén
  • Söndag 26 aug 2018 2018-08-26
E-post 1868

STOCKHOLM Under lördagen punktmarkerades demonstrerande nazister och vänsterextremister av polisen i Stockholm. En grupp vänsterextremister försökte efter ett tag bryta sig loss mot Sergels torg men stoppades av ridande polis och gick till slut hem. – De blev tillsagda av dialogpolisen att städa upp efter sig innan de gick och det gjorde de, om än motvilligt, säger fotografen Christoffer Othén.

Två demonstrationer arrangerades under lördagen i Stockholm. Polisen hade en omfattande insats med bland annat ridande poliser och en helikopter i luften. Staket och avspärrningar sattes ut för att hålla bråkande grupper från varandra.

Den ena demonstrationen, Nordiska motståndsrörelsen, NMR, höll till på Kungsholmen. Den andra, betydligt större demonstrationen, avhölls på Norra Bantorget vid LO-borgen. Där protesterade vänsteraktivister och fackligt engagerade mot LO och det avtal om begränsning av strejkrätt som slutits med arbetsgivarorganisationerna tidigare i år.

Under talen var allt lugnt berättar Christoffer Othén, fotograf. Efteråt bestämde sig en grupp på ungefär 150 vänsterextremister klädda i blått, en del med blå regnponchos, att gå mot Centralstationen. En promenad på några hundra meter. Ett stort antal i den här gruppen var maskerade, ett brott mot maskeringsförbudet.

– De skulle gå och göra en trafikmanifestation. Få stopp på trafiken. Med det ville de visa att om arbetarna slutar jobba stannar allt. Att stanna trafiken skulle vara en symbol för det, säger Othén.

Polisen släppte fram de blåklädda till Centralstationen.

– Där började de härja med megafon. Därifrån försökte de bryta av och gå mot Sergels Torg, säger Christoffer Othén.

Men där var det stopp.

– Då gick polisen in med ridande polis och sa att ”nej ni får inte gå dit”.

Vad gjorde blågänget då?

– De stod och skrek lite ”Hela Stockholm hatar polisen”. Men motvilligt löd de när de förstod att polisen menade allvar. Det blev nog lite av en chock för de här människorna. Det här är personer som aldrig fått höra ett nej. När de blir konfronterade av vuxna människor, poliser, som säger nej lyssnar de, säger Othén som uppfattade de blåklädda som mestadels unga människor.

I samband med att polisen stoppade vänsterextremisterna blev två poliser nersprejade med färg, uppger Expressen.

Efter ett tag gick de blåklädda vänsterextremisterna tillbaka till LO-borgen.

– När de insåg att de inte kom nån vart ställde de sig och spelade gitarr och sjöng. Sedan bröt de upp efter en stund. De blev tillsagda av dialogpolisen att städa upp efter sig innan de gick och det gjorde de, om än motvilligt.

– Polisen gjorde en jättebra insats. De lyckades boxa in både nazister och vänsterextremister var för sig. Man visade vem det är som bestämmer när det gäller. Vanligt folk tycker att det här är jättebra: ”Äntligen någon som sätter ner foten och säger stopp”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag