Vänstern rasar mot Ebba Busch: ”SD behövs inte längre, låt mig presentera Antikristdemokraterna”

Bild: Nyheter Idag/Faksimil Twitter
  • Måndag 7 sep 2020 2020-09-07
E-post 2085

Kristdemokraternas humanism åker ned i avloppet, Ebba Busch verkar planera att ersätta Paula Bieler i SD och partiet borde snarare kallas för ”Antikristdemokraterna”. Det är några av påhoppen på KD och partiledaren Ebba Busch efter förslaget om att utländska fångar ska kunna avtjänas sina straff i hemländer som Somalia och Afghanistan.

Kristdemokraternas förslag om att utländska fångar i svenska fängelser ska kunna avtjäna sina straff i hemländer som Afghanistan och Somalia har väckt het debatt på måndagen.

Läs även: KD vill bygga fängelser utomlands – för utländska fångar

Från vänster är kritiken mycket hård, i synnerhet mot KD:s partiledare Ebba Busch, som anklagas för att vilja ersätta Paula Bieler i SD och för att skicka partiets humanism ”ned i avloppet” – den senare kommentaren kommer från biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Ulf Bjereld, avgående ordförande för Socialdemokrater för Tro och solidaritet, kallar förslaget för ”osmakligt”.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker skriver att förslaget får henne att bryta ihop.

Mathias Wåg, vänsteraktivistisk veteran, passar på att göra sig lustig över att förslaget kommer från just Kristdemokraterna.

Twitteranvändaren Jenni Jonasson är inne på samma spår när hon kallar partiet för ”Antikristdemokraterna”, och menar att KD med förslaget gör SD överflödiga.

Några vänsterkonton lyckas emellertid samla ihop sig tillräckligt mycket för att komma med mer saklig kritik mot förslaget.

Läs även: Upprörda känslor från vänstern om Kristersson: ”Medlöpare”

Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för regeringens stödparti Liberalerna, ställer sig emellertid inte helt främmande till KD:s förslag, även om han avfärdar just Afghanistan som ett land att samarbeta med vad det gäller utländska fångar.

I ett svar på Twitter till Nyheter Idags Pelle Zackrisson skriver Pehrson att ”Vi kan hyra överallt. Nederländerna? Norge? Men knappast i Afghanistan”.

När det gäller att bygga fängelser utomlands anser Pehrson att man kan bygga i EU-länder som Bulgarien och Rumänien med hjälp av EU-medel, och att kriminella EU-medborgare bör avtjäna sina straff i sina hemländer.

Pehrson har även tidigare uttryckt sig positivt om att låta fångar i svenska fängelser avtjäna sina straff utomlands.

I augusti 2019 sade Pehrson till Sveriges Radio att en sådan lösning skulle vara tänkbar ”inom det europeiska systemet, där det finns en stark värdegrund”.

– Det handlar ju om att man är tydlig i det avtalet, att det ska inbegripa den standard som vi vill se och som ska följa svensk lag. Men alternativet är nu inte en perfekt svensk anstalt, utan alternativet är en soningskö, där människor väntar på att ställa om sitt liv och riskerar att begå ytterligare kriminalitet, sade Johan Pehrson bland annat.

Läs även: Åkesson om rasistanklagelserna mot Staffanstorp: Kulturvänstern tycker det – inte vanligt folk

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag