Vänstern rasar när Musk köper Twitter: ”Oberäknelig och obehaglig pajas”

Bild: Steve Jurvetson/CC BY 2.0
  • Tisdag 26 apr 2022 2022-04-26
E-post 597

Flera vänsterprofiler rasar mot att Teslas VD Elon Musk köper den sociala medie-plattformen Twitter. Den demokratiska senatorn Elisabeth Warren kallar köpet för ”farligt för vår demokrati”, Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson kallar Musk för ”en svinrik, oberäknelig och obehaglig pajas” och programledaren Ari Melber varnar för att Musk kommer kunna styra debatten genom avstängningar och begränsningar av räckvidd.

På måndagen stod det klart att Teslas VD Elon Musk köper plattformen Twitter för 43 miljarder dollar. Musk kallar sig yttrandefrihetsfundamentalist och är en flitig Twitteranvändare med 84,6 miljoner följare.

Läs även: Elon Musk blir storägare i Twitter efter omröstning

Han har tidigare kritiserat modereringen av Twitter, som stängt av flera inflytelserika högerkonton med USA:s tidigare president Donald Trump som det mest kända exemplet.

– Yttrandefrihet är grundvalen för en fungerande demokrati, och Twitter är det digitala torget där ämnen vitala för mänsklighetens framtid debatteras, säger Musk i ett uttalande.

– Jag vill också göra Twitter bättre än någonsin med nya funktioner, göra algoritmerna öppna för att öka tilliten, besegra spambotarna och autentisera alla människor. Twitter har ett fantastiskt potential – jag ser fram emot att arbeta med företaget och användarna för att frigöra det, fortsätter han.

Från höger välkomnar många Musks köp av Twitter, och många har tidigare hoppas att tidigare stängda konton som USA:s tidigare president Donald Trumps ska få komma tillbaka med Musk som ägare.

Trump meddelade emellertid på måndagen att han inte kommer återvända till Twitter utan stanna på den egna plattformen ”TRUTH”

– Jag kommer inte till Twitter, jag kommer stanna på TRUTH. Jag hoppas Elon köper Twitter för han kommer förbättra det och han är en bra man, men jag kommer stanna på TRUTH, säger Donald Trump till Fox News.

Läs även: Nu vill Elon Musk köpa hela Twitter

På vänstersidan är man inte lika förtjusta. Elizabeth Warren, demokratisk senator, skriver att köpet av Twitter är ”farligt för vår demokrati. Miljardärer som Elon Musk spelar med andra regler än alla andra, och samlat makt för sin egen vinning”.

Ari Melber, programledare på MSNBC, varnar för att Musk skulle kunna manipulera den politiska debatten genom avstängningar och begränsningar.

– Om du äger hela Twitter, eller Facebook, eller vad som helst, då behöver du inte förklara dig själv. Du behöver inte ens vara transparent, du kan i hemlighet stänga av kandidaten från ett parti, eller alla kandidater, eller alla nominerade.

– Eller så kan du i hemlighet skruva ned räckvidden för deras grejer och skriva upp räckvidden för något annat och resten av oss kanske inte ens får veta förrän efter valet, varnar Melber.

– Det är något väldigt bekymmersamt med att ett privatägt företag har den makt Twitter har över det offentliga samtalet, särskilt om Twitter kommer kontrolleras av någon med så egenartad syn på samtalet som Musk, säger Rebecca Allensworth, rättsprofessor vid Vanderbilt University, till The Guardian.

–  Amerikansk yttrandefrihet är i grund och botten bara det första tillägget (Till konstitutionen), som enbart begränsar statliga aktörer, inte ett företag som Twitter eller en person som Elon Musk, fortsätter hon.

”Jag förutspår att tillåtande av skadliga former av ’yttrandefrihet’ – som misogyni och hat – på Twitter kommer få som effekt att tysta många människor och blir katastrofalt för det sociala nätverket” skriver Kara Alaimo, professor i kommunikation och tidigare medarbetare i Obama-administrationen, på CNN.

Medborgarrättsrörelsen National Association for the Advancement of Colored People, NAACP, vädjar till Musk att inte låta Trump komma tillbaks till plattformen eller tillåta ”Twitter bli ett smörgåsbord för hat”.

”Yttrandefrihet är underbart, hat är oacceptabelt. Disinformation, misinformation och hat har INGEN PLATS på Twitter. Låt inte 45 (USA:s 45:e president Donald Trump) återvända till plattformen. Låt inte Twitter bli ett smörgåsbord för hat, eller lögner som undergräver vår demokrati. Att skydda vår demokrati är av största vikt, särskilt som mellanårsvalen närmar sig” skriver organisationen i ett uttalande. 

I Sverige kallar Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson Musk för ”en svinrik, oberäknelig och obehaglig pajas” och hans köp av Twitter för ”dysfunktionellt & potentiellt farligt på så många nivåer”.

SVT:s techexpert Inge Heydorn, Partner på GPBullhound, menar att köpet är ett sätt för Musk ”att köpa till sig makt och spridningen av information”.

Heydorn är även kritisk till hur Musk agerat inför köpet.

– Han var ute och klagade på Twitter och klankade ner på bolaget bara veckor innan han började köpa aktier och ett av klagomålen skedde till och med under hans förvärv av aktier – det är också häpnadsväckande.

– De senaste dagarna har han till och med skickat ut vilka förändringar han tycker de ska göra. Alltså hans egna lilla agenda, fortsätter Heydorn.

Musk själv skriver i ett inlägg på just Twitter att han hoppas att hans värsta kritiker blir kvar på plattformen, ”för det är vad yttrandefrihet betyder”.

Läs även: Saudisk prins avvisar Musks erbjudande om att köpa Twitter

Läs även: Musk till Gates: Kan inte ta din klimataktivism på allvar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag