Vänstern sågar Teodorescus KD-kandidatur

Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Fredag 19 jan 2024 2024-01-19
E-post 0

Fredagens snackis på sociala medier har utan tvivel varit att KD petar Sara Skyttedal som toppkandidat till Europavalet, för att ersätta henne med medieprofilen Alice Teodorescu Måwe, ett drag som får hård kritik från framförallt vänstern.

Lokalpolitikern och S-tyckaren Carl Melin är bekymrad över KD:s interna partidemokrati, då partiet plockar in en kandidat utifrån.

Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg kritiserar att ”högerns opinionsbildare verkar glida helt obehindrat mellan journalistik och poster som statssekreterare och toppnamn för borgerliga partier”.

S-kopplade Arbetets politiska redaktör Johannes Klenell menar att det hela visar att den svenska borgerligheten är ”stendöd ideologiskt”.

Klenell har även skrivit en krönika i Arbetet där han anklagar Teodorescu för att ha ”blåst Moderaterna, Daniel Suhonen, SVT och ser ut att vara på väg att blåsa landets konservativa väljare. För de kommer rösta på en kandidat som knappt ens själv vet vilkas ärenden hon går imorgon.”

Dagens ETC:s kulturredaktör Martin Aagård menar att det hela visar att ”partierna har reducerats till otydliga och utbytbara varumärken. Politikerna är mer eller mindre skickliga influencers. Politiken är densamma”.

Samma tidnings chefredaktör Andreas Gustavsson rasar mot SVT som enligt honom ”inte bara haft en lobbyist som programledare utan odlat en plattform för en politisk kandidat.”

Advokaten och vänsteraktivisten Peter Hellman är inne på ett liknande spår när han menar att Teodorescu fört ”både DN och SVT fullkomligt bakom ljuset för sin egen politiska karriärs skull”.

Kritiken mot Teodorescus kandidatur kommer även från grönt håll, här i form av den enligt egen utsago ”bokstavligt talat C-märkte” X-användaren Magnus Ek.

Centerpartiets medierådgivare Pelle Skogberg har liknande kritik.

Men beslutet att göra Teodorescu till toppkandidat risas även utanför vänstern. Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron skriver att ”Kristdemokraternas uppladdning till EU-valet 2024 kan vara den mest självdestruktiva processen i svensk partihistoria.”

Barth-Kron raljerar även om att ”ett tag skulle alla vara ledarskribenter. Numera ska ledarskribenter i stället vara allting.”

”Tänk om KD hade haft en stabil, erfaren politiker från de egna leden som kunde ta över förstaplatsen på EU-listan när Skyttedal nu petas” skriver Joel Halldorf, kristen kulturskribent på bland annat Expressen, menande och länkar till en bild på David Lega, Europaparlamentariker för KD och tidigare föreslagen som partiets toppnamn till Europavalet.

Svenska Dagbladets ledarskribent Peter Wennblad tycker att det hela ”framstår som en personlig rekrytering av Busch, som nomineringskommittén pressats att acceptera för att inte underminera sin egen partiledare.”

Tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M) skriver syrligt att ”vi kan inte ha partiföreträdare som sneglar på andra partier, säger KD och rekryterar en ersättare från ett annat parti.”

Bali skämtar även om att det var ”obror av SD att gola ner Skyttedal till Ebba”, apropå uppgifter i Expressen om att SD tipsade KD om att Skyttedal var intresserad av att kandidera för SD.

Slutligen har Aftonbladets Anders Lindberg ett förslag till SVT på en ersättare till Teodorescu, som tvingas lämna SVT-programmet ”Teodorescu och Suhonen” med omedelbar verkan.

Läs även: KD petar Skyttedal – ersätter med Teodorescu Måwe

Läs även: Skyttedal: ”Jag kommer berätta vad som hänt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag