Vänsterns chock efter M-förslag: ”De ska krossa facket”

Dagens Arena går bananas över Moderaternas förslag – så vi utgår ifrån att M-förslaget är bra. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Dagens Arena / Nyheter Idag
  • Fredag 14 aug 2015 2015-08-14
E-post 210

STOCKHOLM Vänstertidningen Dagens Arena klämmer i från tårna med en chockrubrik om att ”nu ska Moderaterna krossa facket och göra unga rättslösa”. Förslaget de förskräcks över handlar om att låta fler ungdomar få chans till sitt första jobb genom att förenkla anställningsregler.

Kritiken från vänstertidningen Dagens Arena är inte nådig när de berättar om Moderaternas nya förslag om att göra det enklare att anställa ungdomar. Förslaget handlar i korthet om att förlänga provanställningstiden från sex månader till 18 månader, alltså en tredubbling. Under tiden man är provanställd är uppsägningstiden två veckor.

Reaktionerna från Dagens Arena är inte nådiga. ”Antingen arbetslös eller rättslös. Det är bara att välja”, skriver Mikael Färnbo de i en artikel om förslaget.

Vänstern om att unga kan få jobb: ”Människor kommer att förnedras”

Men raseriet hos Dagens Arena slutar långt ifrån där. De varnar för att fler ungdomar nu kan tvingas att behöva arbeta och göra skäl för lönen genom vad de kallar att göra ”skitgörat”. I verkligheten, utanför Dagens Arenas redaktion, brukar avregleringar av arbetsmarknaden ge god effekt på ekonomin och inte minst vad gäller nyanställningar.

En vanlig rädsla hos företagare är att det många gånger är svårt att säga upp en anställd, något som kan bli en dyr historia. Det ger effekten av en tröghet på arbetsmarknaden där arbetsgivare inte vågar prova anställa ny personal, då den ekonomiska risken kan bli allt för stor. Men detta har Dagens Arena mycket liten förståelse för utan de varnar istället för att ungdomarna kan tvingas behöva arbeta på jobbet och att det inte kommer vara lika lätt att gnälla om rättigheter.

”Hur lätt blir det då att värna sina rättigheter? Rätt till lunchrast? Rätt att inte stressa ihjäl sig? Rätt att inte jobba över obetalt? Rätt att slippa förnedrande arbetsuppgifter? Tystnaden kommer sänka sig över arbetsplatserna. Människor kommer att förnedras men bita ihop. De nyanställda kommer forma ett B-lag. Tvingas utföra skitgörat utan möjlighet att protestera”, fortsätter Färnbo i sin svavelosande nyhetstext.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag