”Vänsterpartiet korrupt ända upp till partistyrelsen”

Vänsterpartister i motdemonstration. Foto: Chang Frick
  • Torsdag 6 mar 2014 2014-03-06
E-post 0

NYHETER IDAG AVSLÖJAR Vänsterpartiet i Örebro försöker göra sig av med hela Ung Vänster genom att sparka ut de yngre ur partilokalen, säger Axel Frick, distriktsordförande för Ung Vänster i Örebro län.

”Kommer kanske inte att stödja Vänsterpartiet i valrörelsen”

– Jag hade ett möte med dem [Vänsterpartiet i Örebro] för någon vecka sedan och då fick vi höra att de ville ha en god relation med oss [Ung Vänster]. Sen kommer de med det här en vecka senare. Det är intressant – vad menar de med en god relation? Om det är det här sättet vi blir behandlade på måste vi gå till andra lösningar och då kommer vi kanske inte att stödja (V) i valrörelsen, säger Axel Frick till Nyheter Idag.

– Senaste anledningen nu var att vi bjöd in Markus Allard som föreläsare på ett möte, strax efter att han blivit utesluten. För att han skulle få förklara sin sida av uteslutningen. Det är ett av de argument de (V) använder sig av för att få ut oss ur lokalen, säger Axel Frick.

Ung vänsters förra ordförande i Örebro och dåvarande vänsterpartisten Markus Allard uteslöts i december förra året ur båda organisationer efter att ha uttryckt stöd för Revolutionära fronten. Ung Vänster i Örebro skriver på sin hemsida:

Det här är i slutändan en konflikt som handlar om parti och inte person. Eller snarare: personen Markus Allard har blivit ett hot mot ”partiet”, så som partiet ska se ut i hjärnorna hos reformisterna – de som är rådhusvänstern och flera av dem som sitter i partistyrelsen. Allt som står i vägen för den egna makten och de egna ambitionerna måste sopas bort – interndemokrati, respekt för de egna medlemmarna, allt är lyxvaror som man tydligen inte anser sig ha råd med när saker och ting står på spel.

”Medlemssynen är helt korrupt”

Axel Frick har också visat sitt stöd för Revolutionära fronten och menar att det inte är kontroversiellt:

– Jag har inte på något sätt uttalat mig som vänsterpartist, utan som distriktsordförande för Ung Vänster Örebro län. Det är en helt annan organisation än vad Vänsterpartiet är. Om jag blivit utesluten ur Vänsterpartiet hade det varit en sak. Det är helt korrupt hur de har den här medlemssynen och hur de tvingar fram styrelsens åsikter på sina medlemmar, säger Axel Frick.

Vänsterpartiets partiledare ser annorlunda på saken. Jonas Sjöstedt uttalar sig i DN om att det är ”en liten grupp som är inne och provocerar” och att Axel Frick ”egentligen inte är vänsterpartist”.

– Följer man inte leden närmast styrelsen blir man utesluten ur partiet, säger Axel Frick.

Beslut med klar majoritet revs

I slutet av förra året höll Ung Vänster i Örebro ett medlemsmöte där vilka som skulle skickas till valkonferensen för att fatta beslut om kandidater till riksdagslistan skulle väljas. Enligt Axel Frick var en klar majoritet emot styrelsen, men beslutet revs upp och protokollet från mötet försvann spårlöst. Istället hölls ett nytt möte där företrädare från Vänsterpartiets partistyrelsen for ner till Örebro för att vara närvarande.

– Det är ett tecken på att det är korrupt ända upp till partistyrelsen i Stockholm. Det var ju en klar majoritet av partiets medlemmar som kom på medlemsmötet och som röstade emot den lokala styrelsen.

LÄS OCKSÅ: Markus Allard startar nytt parti – Örebropartiet.

Nekades tillträde till nytt möte

Företrädare från partistyrelsen påstås ha kommit ner till Örebro för att hjälpa lokalstyrelsen att gå emot Ung Vänster. Nya medlemmar som hade varit med i drygt ett par veckor fick inte delta i det nya mötet, då representanter från partistyrelsen hävdade att nämnda inte ännu var medlemmar.

– Det var i samband med att Markus Allard blivit suspenderad som de började klippa i leden bland Ung Vänsters medlemmar och sa att de inte fick delta – att de inte var medlemmar i partiet. Så länge du har medlemsbevis så är du medlem. Och det beviset får du strax efter att du betalat medlemsavgiften, säger Axel Frick och fortsätter:

– Jag blev nästintill nekad för att de påstod att jag inte har varit med i Örebroföreningen, fastän jag varit där i ungefär ett halvår, ett år. Jag lyckades ta mig in ändå, däremot var det andra som inte fick vara med fastän de var medlemmar i Örebroföreningen. Det är ungefär så som partiföreningen lokalt och nationellt arbetar.

Nyheter Idag har sökt Martha Wiklund och Hans Holberg, ordföranden i Vänsterpartiet Örebro.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag