Vänsterpartistens kritik mot partiledningen: Varför motarbetas Amineh Kakabavehs arbete mot islamism?

Amineh Kakabaveh och Isabel Engwall.
  • Tisdag 2 okt 2018 2018-10-02
E-post 300

STOCKHOLM Att Amineh Kakabaveh (V) inte fick någon utskottsplats i riksdagen har väckt upprördhet inom Vänsterpartiet. En av dessa är Isabel Engwall som talar ut i Nyheter Idag.

Amineh Kakabaveh är den vänsterpartistiska riksdagsledamoten som gjort sig känd för sitt arbete mot islamism och hedersvåld i förorten. Hon har varit i konflikt med partiledningen i V i flera år och förra veckan kunde Nyheter Idag rapportera att Kakabaveh blir utan utskottsplats i riksdagen.

LÄS ÄVEN: Konflikten med Vänsterpartiet fortsätter – Amineh Kakabaveh blir utan utskottsplats

En person som reagerar på behandlingen av Kakabavehs är vänsterpartisten Isabel Engwall som Nyheter Idag intervjuat.

Engwall berättar att hon oroas över att Vänsterpartiet inte tar till vara Kakabavehs expertis på området och menar att det är viktigt att kritisera islamistiska regimer runt om i världen som förtrycker kvinnor och HBTQ-personer.

Hur reagerar andra medlemmar i V över behandlingen av Kakabaveh?

– Jag tillsammans med många reagerar över hur Amineh Kakabaveh behandlas. Det har diskuterats på sociala medier om varför hon inte fick en utskottspost. Det är obegripligt. Kakabaveh tar ställning mot dessa kvinnofientliga krafter som använder islamofobi för att tysta ner våra röster. Jag tycker det är frustrerande att alla som kämpar för invandrade kvinnors rättigheter kallas islamofober. Ordvalet islamofobi används som sköld mot kritik.

– Jag sympatiserar med kvinnor och flickor som lever i skuggans våld i olika former i det svenska samhället, som jag själv inte upplever i min vardag. Detta är varför jag är tacksam för Kakabavehs mod, kompetens och kunskaper som är betydelsefulla för Sveriges demokratiska utveckling.

– Jag rekommenderar starkt att om man vill få en rättvis bild av henne, bör man läsa hennes bok som heter ”Amineh inte större än en kalasjnikov, från peshmerga till riksdagen” och sedan kan man fråga sig om det finns någon inom Vänsterpartiets riksdagsgrupp och ledning som har känt av fattigdom, förtryck, flykt och etnisk och könsdiskriminering?

Bli PLUS-medlem och läs sista delen av intervjun med Isabel Engwall där hon:

– uttrycker sin besvikelse över att Vänsterpartiet inte kritiserar förtryckande islamistiska regimer

– ifrågasätter Vänsterpartiets grundvärden

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag