Vänstersajt anklagas för antisemitism: ”Judehatare”

Foto: Twitter
  • Fredag 23 nov 2018 2018-11-23
E-post

SVERIGE Dagens Arena hamnade i blåsväder på torsdagen. När man skulle dela en ledartext om bojkott av israeliska varor på Twitter valde man att ”pinga in” kända svenskar med judisk börd. ”De här människorna är judehatare”, var en av reaktionerna.

I ledartexten argumenterar Arena Idés utredningschef Lisa Pelling för bojkott av varor från israeliska bosättningar. Hon beskriver Gazaremsan som ”världens största utomhusfängelse”. Gazaremsan står idag formellt under Palestinska myndighetens styre men i praktiken är det Hamas, som finns med på EU:s lista över terroristorganisationer, som styr.

Läs även: Så stoppade Aftonbladet internkritik mot antisemitism i SSU

När Dagens Arena, som beskriver sig själv som radikal och progressiv, delade texten på Twitter ”pingades” journalisten Margit Silberstein och komikern Jonatan Unge, två kända svenskar med judisk börd. Även judiska församlingen i Stockholm pingades.

Foto: Skärmdump Twitter

 

Debattören Tobias Holdstock var en av de första att reagera. Johan Gynnhammar, politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Örebro län, reagerade också skarpt och ville veta varför svenskar med judisk börd pingats in.

Dagens Arena svarar att man trodde, möjligen felaktigt, att de kunde tänkas vara intresserade av texten. Oklart varför.

Sedan betonar Dagens Arena att man inte håller vare sig Margit Silberstein eller Jonatan Unge ansvarig för ”ockupationen”.

 

 

Fysikern Tore Kullgren skriver om en normaliserad antisemitism inom vänsterrörelsen.

 

Dagens Arena har numera raderat den ursprungliga tweeten och beklagar på Twitter. Jonatan Unge svarar torrt.

 

Komikerkollegan Aron Flam håller däremot inte igen. Han konstaterar frankt att det här handlar om judehatare.

 

Judiska ungdomsförbundet har också pingats av Dagens Arena, i en annan tweet om samma ledartext. I en kommentar på Twitter påpekar man att man har verksamhet i Sverige. Inte i Israel. ”Direkt olämpligt att försöka kräva svenska judar på ansvar för konflikten.”

 

Dagens Arena svarar att de som är pingade är det för att man tror de skulle vara intresserade av att läsa. Judiska Ungdomsförbundet undrar då varför man bara har valt att pinga in judiska personer och institutioner.

 

Kritiken har varit hård mot Dagens Arena på Twitter.

Tobias Petersson från Perspektiv på Israel har läst Lisa Pellings ledartext och sågar hennes resonemang om Gaza som ”världens största utomhusfängelse”.

”Detta är den vanliga anti-israeliska retoriken som måste ifrågasättas. Människor kommer faktiskt ut ur Gaza. Både via Egypten och via Israel. Hittills under år 2018 har FN registrerat att 92 000 passager gjorts från Gaza via den israeliska gränsövergången Erez”, skriver Tobias Petersson i en kommentar till Nyheter Idag.

Han fortsätter:

”Över 24 000 av passagerna har gjorts för att ge Gazabor vård i Israel eller på palestinska sjukhus på Västbanken, 600 av besöken från Gaza till Israel har skett för att Israel beviljat Gazabors ansökan om att besöka heliga muslimska platser och 43 000 gånger har gränsen passerats av Gazas handelsmän.”

Tobias Petersson skriver att Israel har rätt att kontrollera sina gränser noga då Gazaremsan styrs av öppet antisemitiska Hamas. Petersson noterar vidare att Lisa Pelling inte alls nämner Hamas i sin text.

I sin text skriver Lisa Pelling dock om Freedom Theatre i Jenin, något som hon beskriver som ett ”barnkulturcenter”. Tobias Petersson underkänner Pellings faktakoll:

”Om hon gjorde lite mer research på arabiska skulle hon upptäckt att ”barnkulturcentret” hyllar våld och terror för svenska skattebetalares pengar. Det är dags att Pelling granskar det palestinska civilsamhället ur ett lika kritiskt perspektiv som hon granskar Israel och att hon uttrycker sig korrekt om Gaza”, avslutar Petersson.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag