Vapensamlare högg inkräktare med stridsyxa: ”Det var en blodig röra överallt”

Alex Rawls och en replika av en stridsyxa. Bild: Kalamazoo County Jail/Rimantas Lazdynas
  • Lördag 9 Nov 2019 2019-11-09
E-post 522

MICHIGAN, USA När den dömde våldsbrottslingen Alex Rawls bröt sig in hos Ben Ball fick han en otrevlig överraskning. Ball, som deltar i iscensatta strider med medeltida vapen på sin fritid, högg Rawls med en replika av en stridsyxa. Rawls flydde och greps senare av polis för grovt hemfridsbrott.

Ben Ball, 36, satt i sin lägenhet i Oshtemo, Michigan och tittade på tv-serien Rick and Morty och spelade tv-spel sent på onsdag kväll när Alex Rawls, 33, bankade på dörren, rapporterar Wood TV.

Rawls, en dömd våldsbrottsling, var ute efter sin tidigare flickvän, som hade delat lägenhet med Ball men flyttat därifrån för att komma bort från Rawls.

Men Ball, som samlar på förmoderna vapen, beväpnade sig med en replika av en stridsyxa.

– Jag har en tveeggad stridsyxa av stål som gjordes av en herre som sedan dess har gått bort. Jag kallar den min baby, berättar Ball för Wood TV.

När Rawls sparkade in dörren var Ball redo för strid. Han högg Rawls i överkroppen under ett våldsamt slagsmål där hela lägenheten förstördes.

– Det var en blodig röra överallt, säger Ball.

Rawls flydde, men polisen kunde följa ett spår av blod till Rawls, som greps. Efter att han plåstrats om på sjukhus sattes Rawls i Kalamazoo County Jail, misstänkt för grovt hemfridsbrott vilket kan ge upp till 20 års fängelse.

Kalamazoo County Undersheriff Jim VanDyken säger att man helst ska undvika att konfrontera inkräktare, men att människor har rätt till självförsvar, särskilt i sina egna hem.

Läs även: Gravid mamma sköt ihjäl inkräktare

Ball är inte bara samlare av förmoderna vapen, utan deltar också i iscensatta strider med medeltida vapen på sin fritid.

Ball understryker att det inte är samma sak som att lajva rollspel.

– Många människor tror att det är som LARP (Live Action Role Play). Nej. Det här plåstret fick jag vid vår senaste show, berättar Ball.


Det är idag vanligast att deltagare har skumgummivapen vid iscensatta strider, men skarpa vapen förekommer också, och i juli i år skadades en 21-årig man när en replika av en stridsyxa gick igenom hans hjälm vid en iscensatt strid på en medeltidsfestival i Sidney, Australien.

– Yxan verkar ha studsat på 21-åringens axlar och gått in under hans hjälm där han fick en stort sår på baksidan av huvudet, sade en talesperson för polisen till 9 News.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag