”Våra bruna kollegor” – nu avslöjar M-källa interna uppmaningen att inte dela Heberlein på Facebook

Heberlein, Schenström och Thorsson. Foto: CC Frankie Fouganthin samt pressbilder Moderaterna
  • Söndag 17 mar 2019 2019-03-17
E-post 603

Reinfeldts tidigare statssekreterare Ulrica Schenström refererar till skånemoderater som ”våra bruna kollegor”. Och kommunikationschefen Mattias Thorsson uppmanar partikamrater att inte dela Ann Heberlein på Facebook. Det berättar en källa i Moderaterna. – Det är bedrövligt, säger Heberlein själv.

I slutet av augusti förra året sände SVT Uppdrag Granskning ett program om våldtäkter där moderaten Ann Heberlein medverkar. Heberlein har fördjupat sig i frågan och har även gett ut boken ”Våldtäkt och kultur” – en bok som på förhand blev så populär att den drog in över en miljon kronor i crowdfunding.

Men trots att frågan är angelägen och Heberleins bidrag i debatten uppfattas som en styrka för Moderaterna uppmanade Mattias Thorsson, kommunikationsansvarig för Stockholms stad och län, att inte dela Heberlein i sociala medier.

Nyheter Idag har tagit del av Thorssons uppmaning till partikamrater om istället dela från mer officiellt håll där han också hänvisar till M-toppen Tomas Tobé. Skånemoderaten Ann Heberlein, som även är krönikör på Nyheter Idag, menar att agerandet är ”bedrövligt”.

– Jag kontaktade partiet en vecka innan Uppdrag granskning, eftersom jag visste att Tobé skulle vara med i ett samtal efter. Jag ville dela med mig av det jag visste för att hjälpa Tobé. Jag gjorde allt för att samarbeta med partiet, det här var en viktig fråga för partiet. Det är bedrövligt, säger Heberlein.

Du känner dig sviken av Moderaterna?

– Jag känner mig bekymrad över att mitt parti har dålig fingertoppskänsla. Jag har bra kontakt med mina väljare och jag hör och ser vad som engagerar människor. Då är det bekymmersamt att partiet på riksnivå inte tycks förstå detta.

Det är emellertid inte bara Thorsson som markerar internt mot Heberlein och vad som internt ibland kallas ”Skånefalangen”. Ulrica Schenström var tidigare statssekreterare hos dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och hon uppfattas internt tillhöra en mer liberal falang i Moderaterna.

Enligt en källa inifrån Moderaterna som Nyheter Idag talat med har Schenström uttryckt sig mycket nedsättande om just Skånemoderaterna och använt ord i stil med ”bruna kollegor”. Både Schenström och Thorsson uppfattas internt tillhöra samma falang inom partiet.

– Vi var på ett möte i partiet och där var Schenström tydlig med att uttrycka sitt missnöje mot Skånemoderaterna och synnerligen Staffanstorp som samarbetar med SD lokalt. Enligt henne är detta anledningen till vi förlorade Alliansen, säger källan.

– Som jag minns det yttrade hon något i stil med ”våra bruna kolleger” i Skåne.

Synen på SD splittrar M

Källan beskriver ett kluvet parti där konflikten i grunden är förhållningssättet till Sverigedemokraterna. I både Skånekommunen Staffanstorp och Sölvesborg i Blekinge har lokala M-företrädare valt att inleda samarbete med SD på kommunnivå, något som väckt stor uppmärksamhet i resten av landet.

Enligt källan handlar referensen om ”bruna kollegor” om just den konflikten.

– Jag tycker det är fördjävligt. Samtidigt sade Schenström att hon tycker det är viktigt att vi ska vinna över de konservativa väljarna. Att vi ska värna både vår liberala och konservativa del. Men det går ju inte göra om man pekar finger åt en av grupperna.

M-källan upplever att både Schenströms och Thorssons agerande är ett led i att tysta de som företräder ett närmande till SD.

– Jag tror inte de bara på eget bevåg uttrycker sig såhär, utan det är säkert en intern linje från partitoppen. Jag upplever generellt att jargongen bland den liberala falangen, eller förre detta Reinfeldtare, att de har en hård tongång mot de som ens nämner SD.

”Blir otrevligt i partiet” – folk lämnar för KD

Konflikten i SD-frågan upplevs som allt mer infekterad. Å ena sidan finns en falang närmare gräsrötter som överlag är positivt inställda till idén om det ”konservativa block” som SD-ledaren Jimmie Åkesson torgfört. Å andra sidan finns det som beskrivs som den ”liberala” falangen, inte sällan tjänstemän och politiker närmare partitoppen som fortfarande förespråkar linjen med Alliansen.

Enligt källan kan de medlemmar i partiet som förespråkar ett närmande till SD komma i onåd uppifrån. Källan upplever att det pågår ett slags spel inom partiet där ledningen försöker bromsa den mer SD-vänliga falangen.

– Nu har inte jag drabbats personligen, men jag har sett hur andra blir drabbade. Jag vill inte nämna namn, men det är främst lokalt engagerade medlemmar, berättar M-källan.

I opinionsmätningar förefaller M stå och stampa på samma nivå som i valet samtidigt som Kristdemokraterna går framåt. Möjligen uppfattas KD som ett bättre alternativ för de som vill se någon form av samarbete med SD, enligt M-källan.

– Jag känner många som tröttnat på partiledningens linje i förhållande till SD. De lämnar partiet och går med i KD istället.

Thorsson: ”Det handlar inte om Heberlein”

När Nyheter Idag når kommunikationsansvarige i Stockholms län Mattias Thorsson sitter han i bilen och kan inte tala i telefon. Han vill samtidigt veta vad saken gäller och får svaret att Nyheter Idag tagit del av hans uppmaning till partikamrater att inte dela Ann Heberlein i sociala medier.

Han återkommer efter en dryg timme med ett SMS.

”Det handlar inte om Heberlein utan om att vi ofta har som princip att uppmana våra medlemmar att dela partiets officiella talespersoner”, förklarar Thorsson.

Nyheter Idag har även sökt Ulrica Schenström över telefon, utan resultat.

Billströms markering mot Staffanstorp och Sonesson

Spänningarna mellan partiledningen centralt och Skånemoderaterna är inte ny. Nyligen kunde Nyheter Idag berätta att Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström ställde sig bakom kritik mot partikamraten Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp – en av de kommuner där M samarbetar med SD.

Kritiken kommer från MUF-toppen Benjamin Dousa som påstår att Sonesson gick till val på sänkt skatt, något som Sonesson själv tillbakavisar. I kritiken från Dousa yttrades även ett avgångskrav mot Sonesson, något som Billström ”gillade” på Facebook.

”Jag kan inte tolka det på annat sätt än att Tobias Billström instämmer i avgångskravet som riktades mot mig”, skrev Sonesson i en kommentar på Facebook.

Själv skrev Billström i en egen kommentar på Facebook att han inte ser något problematiskt i kritiken mot Sonesson.

”Förstår jag saken rätt gick Moderaterna i Staffanstorp till val på sänkt skatt och höjde den sedan. Rimligt att det ställs frågor om varför. Vilket Dousa gör i sitt inlägg. Svårt att se något problematiskt – om man nu inte anser att föremålet för kritiken är just höjd över all kritik”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag