”Våra hjärtan är med det svenska folket, inte med den svenska eliten”

Polska brandbilar på en övning. Foto: strazwyszkow.pl
  • Söndag 22 jul 2018 2018-07-22
E-post

POLEN ”Vi hjälper det svenska folket, inte er regering”, säger Dominik Tarczyński från det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa med anledning av de 139 brandmän som Polen skickar till Sverige. Han vänder sig också emot att den svenska regeringen tidigare markerat stenhårt mot Polen. — Kalla oss inte fascister eller nazister, säger han till Nyheter Idag.

De omfattande skogsbränderna har kommit att bli en het fråga i den pågående valrörelsen. I sociala medier framförs kritik mot Sveriges beredskap. Det kan gälla helikoptrar eller om Sverige borde köpa in egna flygplan som kan vattenbomba.

LÄS ÄVEN: Polske toppolitikern: ”Vi kan inte ha muslimer som stöder implementering av sharialagar i Europa”

Men något som kommit att bli en symbol för hjälpen utifrån är karavanen med de polska brandbilarna som är på väg till svenska skogsbränder. Flera svenska medier menar att det är tack vare EU som hjälpen kommer, men den polske politikern Dominik Tarczyński från regeringspartiet Lag och Rättvisa skrattar åt det påståendet.

— Det är ett skämt. Det har ingenting att göra med Europeiska Unionen. Det är våra polska hjärtan, vi vill hjälpa. Alla vet det, säger han till Nyheter Idag.

Ni skulle hjälpa Sverige även om inte EU fanns?

— Ja, det skulle vi. Det handlar inte om Europeiska Unionen, det handlar inte om strukturer, olika avtal eller olika dokument. Det handlar om mänsklighet, om någon behöver hjälp är vi beredda att hjälpa.

”Kalla oss inte fascister eller nazister”

Sveriges officiella relationer med Polen är ansträngda, i vart fall på regeringsnivå. När tiotusentals polacker firade sin nationaldag twittrade inrikesminister Morgan Johansson (S) om att detta ”måste slås tillbaka” och han kallade firandet för en ”högerextrem demonstration”.

Utspelet var allt annat än uppskattat från den polska sidan.

 

Likadant har både svenska politiker och svenska medier kritiserat Polen i hårda ordalag för att de inte vill ta emot invandring från mellanöstern. Synnerligen den polska regeringen och regeringspartiet Lag och Rättvisa har från svenskt håll beskrivits som närmast fascister.

Men den kritiken slår Tarczyński ifrån sig med bestämdhet. Att Polen varit restriktiva med exempelvis invandring menar Tarczyński inte står i strid med att Polen vill hjälpa till när det behövs.

— Vi är inte fascister eller populister. Vi är stolta polska européer. Vi är öppna och vi är beredda att hjälpa till oavsett när det behövs hjälp var som helst i Europa. Den här situationen visar bara att vi vill hjälpa till!

— Men kalla oss inte fascister eller nazister. Det handlar bara om politik, om vänstern som är missnöjda med den polska nationens demokratiska beslut.

Tarczyński berättar att Polen hjälpt till många gånger vid katastrofer och han nämner jordbävningen i Nepal som ett exempel. Även där bidrog Polen med speciellt utbildade brandmän, men även medicinsk personal, rapporterade Radio Poland.

— Tro inte på alla fake news om Polen och vad de kallar oss. Oavsett när du frågar den polska regeringen eller det polska folket efter hjälp är vi redo och detta är ett sådant exempel.

”Sverige håller på att förstöra sig självt”

Den polska regeringen och i bredare mån det polska etablissemanget ses som betydligt mer konservativt än i Sverige. Detta hindrar emellertid inte svenska mediepersonligheter från att försöka plocka poäng för ett EU-medlemskap när hjälp kommer från just Polen.

Men för Tarczyński handlar den polska hjälpen om något helt annat än EU. För honom är det en fråga om att ett folk hjälper ett annat folk, något som går bortom politik.

— Våra hjärtan är med det svenska folket, inte med den svenska eliten. Vi vet att nuvarande elit kommer att försvinna. Vi hjälper det svenska folket, inte er regering. Det har inget att göra med politik.

— Vi kallar inte oss bättre än andra, vi försöker säga att vi är logiska. Vi vill ha ett enat Europa baserat på kristna värderingar. Och vilka är de Europeiska värderingarna? Det är romerskt rättssystem och grekisk filosofi. Det är vår identitet. Det är en del av vilka vi är.

Regeringspartiet PiS, Lag och Rättvisa, som Dominik Tarczyński företräder har vissa likheter med Sverigedemokraterna, både som socialkonservativt parti men även skepticismen mot EU. Flera gånger nämner Tarczyński de kristna värderingarna. Det är på den vägen han förklarar varför det är självklart för Polen att ställa upp med brandmän och räddningsfordon.

Samtidigt är han bekymrad över vad som sker i Sverige och då syftar han inte på de pågående skogsbränderna.

— Sverige håller på att förstöra sig självt, jag kan inte hjälpa det, det är ert beslut. Svenska regeringen är i färd att förstöra er identitet, er historia. Och visst, det är ert demokratiska beslut. Men Polen kommer aldrig gå med på att ge upp sin identitet. Vi kommer aldrig säga att vi inte är kristna i kulturen, i lagen eller i våra rötter.

LÄS ÄVEN: Polske toppolitikern: ”Vi kan inte ha muslimer som stöder implementering av sharialagar i Europa”

I den polska räddningsstyrkan ingår 139 personer och 44 fordon, rapporterar SVT. De är på väg till Bräcke i Jämtland för att hjälpa till i arbetet med att släcka skogsbränder.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag