Världens dyraste sjukhus blir ännu dyrare – Nya Karolinska hyr miljondyrt konsultbolag

Nya Karolinska Sjukhuset. Foto: Holger Ellgard / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
  • Fredag 1 dec 2017 2017-12-01
E-post 257

STOCKHOLM Världens dyraste sjukhus, Nya Karolinska, blir nu ännu dyrare. På grund av omfattande problem med sjukhusets it-system anlitar nu landstinget ett konsultbolag för en miljon kronor i ett försök att lösa problemet.

Landstinget i Stockholm tvingas till omfattande utgifter efter de senaste veckornas haveri med Nya Karolinskas it-system. Under de senaste veckorna har Nya Karolinska upplevt omfattande haveri med sitt it-system som lett till att svårt sjuka patienter tvingats till andra sjukhus. Nu anlitas ett konsultbolag för en miljon kronor för att lösa problemet, uppger Dagens Nyheter.

Under tisdagen den 21 november gick Nya Karolinska upp i stabsläge på grund av haveri i it-nätverket. Under kraschen upplevde sjukhuset att det var svårt att hålla koll på hjärtinfarktspatienter och en allvarlig incident hade skett i samband med detta. Sjukhuset gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

LÄS ÄVEN: Krismöte för Nya Karolinska – IT-störningar fara för hjärtinfarktspatienter

På grund av de allvarliga problemen i tekniken har personalen varit tvungna att övervaka svårt sjuka patienter vid sidan av deras sängar. Larm och övervakning för patienter har slutat fungera vid flertalet tillfällen.

Landstinget har nu beslutat att försöka lösa situationen genom att anlita konsultbolaget Truesec AB för en miljon kronor för att försöka lösa krisen. Uppdraget ska omfatta att göra en analys av de aktuella störningarna och komma med rekommendationer för att säkra en patientsäker miljö.

Oppositionen i landstinget är kritiska till att världens dyraste sjukhus nu blir ännu dyrare.

— Jag kan konstatera att Landstingsmoderaternas sätt att hantera Nya Karolinska blir väldigt dyrt, och det tillkommer hela tiden nya utgifter. Vad det sedan kommer att kosta att genomföra åtgärderna vet vi inte. Det är också väldigt allvarligt att problemen på Nya Karolinska är så omfattande, så att planeringen för hur hälso- och sjukvården ska fungera de närmaste åren blir väldigt oklar, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, till Dagens Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag