Världens rikaste blev mer än dubbelt så rika under pandemin

Bild: Steve Jurvetson/Public Domain/JD Lasica/Anthony Quintano/CC BY 2.0/
  • Torsdag 20 jan 2022 2022-01-20
E-post 90

Samtidigt som 99 procent av världens befolkning blev fattigare under pandemin,  mer än fördubblade de tio rikaste männen sin förmögenhet, enligt Oxfam International. En anledning är att centralbankerna pumpat in miljarder i finansmarknaderna för att rädda ekonomin, pengar som slutat i fickorna på de rikaste när aktiemarknader har boomat.

Världens tio rikaste män blev mer än dubbelt så rika under pandemins första två år, enligt Oxfam International. Deras samlade förmögenhet ska ha ökat från 700 miljarder dollar till 1,5 biljoner, vilket är en och en halv miljon miljoner.

Läs även: Ny häpnadsväckande forskningsstudie: De rikaste skattefuskar mest

Enligt Oxfam har 99 procent av mänskligheten under samma tid fått se sin inkomst minskad, och över 160 miljoner människor har hamnat i fattigdom.

– Om dessa tio män skulle förlora 99,999 procent av sina förmögenheter i morgon skulle de fortfarande vara rikare än 99 procent av alla människor på planeten, säger Oxfam Internationals VD Gabriela Bucher i ett uttalande.

– De har nu sex gånger större förmögenhet än de fattigaste 3,1 miljarder människorna tillsammans, fortsätter hon.

Oxfam uppger dessutom att miljardärernas förmögenhet har ökat snabbare under de två pandemiåren än under de föregående 14 åren.

– Miljardärerna har haft en underbar pandemi. Centralbankerna har pumpat miljarder dollar in i finansmarknaderna för att rädda ekonomin, ändå har mycket av det slutat i fickorna på miljardärer som ridit på en aktieboom, säger Gabriela Bucher.

Läs även: Mathiasson: Har du hört talas om ”problemet med de tolv”?

Läs även: GameStop-rallyt får finansvärlden att skaka – CNN-profilen varnar: ”Trumpism”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag