Varnar för svart revolution: ”Den första måltavlan blir vita människor”

Tågbrand i Kapstaden 2018 och Julius Malema 2019. Bild: By Sargoth/CC0/eNCA - EFF/CC BY 3.0
  • Lördag 30 jul 2022 2022-07-30
E-post 110

Den kontroversiella sydafrikanska oppositionspolitikern Julius Malema varnar för en kommande ”ledarlös revolution” i sitt hemland Sydafrika. Enligt Malema kommer revolutionens första måltavla vara ”vita människor” men också landets ”svarta elit”.

– När den ledarlösa revolutionen kommer… den första måltavlan blir vita människor, säger Malema i programmet ”Hard Talk” på BBC.

– Våldet som kommer ske i Sydafrika beror på att eliten försvinner och att de fattiga blir fattigare. Därför kommer de ske någonting som liknar den arabiska våren. Det är vi garanterade, säger Malema.

Den arabiska våren

Den arabiska våren var en serie upplopp, uppror och inbördeskrig som började med ett uppror i Tunisien i december 2010 och spred sig över Nordafrika och Mellanöstern under vintern och våren 2011.

Bland annat störtades Zine El Abidine Ben Ali i Tunisie, Muammar Gaddafi i Libyen, Hosni Mubarak i Egypten och Ali Abdullah Saleh i Jemen. Uppror och våldsamma upplopp bröt även ut i bland annat Bahrain, Syrien, Algeriet och Irak och ledde till inbördeskrig i Syrien och Jemen.

Läs även: Tonårstjejer anklagas för hatbrott efter överfall: ”De sade att de hatar vita människor”

Förra året drabbades Sydafrika av våldsamma kravaller som pågick under en veckas tid mellan den 9 och 18 juli och ledde till 354 döda och över 3 000 gripna.

Kravallerna bröt ut i protest mot att Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma dömdes till fängelse för domstolstrots, men andra orsaker var fattigdom, arbetslöshet och rasliga motsättningar mellan svarta och indier i landet.

Även Sydafrikas tidigare president Thabo Mbeki varnade nyligen för ett uppror i Sydafrika och kritiserade ANC, som styrt landet sedan apartheid avskaffades, för att partiet inte gjort tillräckligt åt den stora fattigdomen i landet.

Julius Malema, vars parti Economic Freedom Fighters fick 11 procent av rösterna i det senaste valet 2019, är en av ANC:s starkaste kritiker men är också en kontroversiell person som dömts för hets mot folkgrupp mot landets vita minoritet, bland annat efter att ha sjungit sången ”Döda boern”.

Malema har nyligen anklagats för att hetsa mot vita personer igen, men säger i ”Hard Talk” att han inte vill försöker splittra landet och att hans följare inte står bakom våldet mot vita.

– Jag har engagerat mig på demokratiska sätt för att lösa problem i Sydafrika, och de som skräms av våra idéer försöker därför skapa ett intryck av att vi är väldigt våldsamma personer. Det är vi inte, säger Malema.

Läs även: Uppgift: Äldre kvinna knivskuren – gärningsman uttryckte hat mot vita kvinnor

Läs även: Uppmanade till mord på vita – anmäls för hets mot folkgrupp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag