Varningen till Trump: ”Ett krig med Iran är alla krigs moder”

Irans president Hassan Rouhani och Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons
  • Söndag 22 jul 2018 2018-07-22
E-post 232

TEHERAN Irans president Hassan Rouhani skickar en skarp varning till USA:s president Donald Trump. ”Lek inte med lejonets svans – det kommer du bara att ångra. Amerika borde veta att fred med Iran är all freds moder, men att krig med Iran är alla krigs moder”, säger han enligt Reuters.

USA har valt en betydligt hårdare Iran-policy än under åren med Barack Obama. Så sent som i maj meddelade Donald Trump att USA kommer att lämna det kritiserade kärnvapenavtalet från 2015. Ett avtal som Trump beskriver som en ”katastrof”.

Genom att även hota med att strypa landets oljeexport har USA passerat en gräns, menar Irans president Hassan Rouhani som nu går ut med en kraftig varning.

– Trump, lek inte med lejonets svans – det kommer du bara att ångra. Amerika borde veta att fred med Iran är all freds moder, men att krig med Iran är alla krigs moder, säger Rouhani enligt den nationella telegrambyrån IRNA.

Hotar med dominoeffekt

Irans president förklarar att ”ingen som kan politikens grunder” överväger att stoppa Irans oljeexport, eftersom landet sedan länge garanterar säkerheten på närområdets handelsvägar över haven, enligt Expressen. Rouhani förklarar att Iran kommer att stoppa oljeexporten från Gulfländerna, om Irans export stryps.

– Vår fiendes beteende är oförutsägbart. Fastän nuvarande amerikanska regering inte tycks prata (offentligt) om ett militärt angrepp mot oss, har vi detaljerad information om att de har försökt övertala USA:s armé att genomföra en militär invasion, säger Irans överbefälhavare Mohammad Baqeri enligt Reuters.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag