Vattenkraft hotas av ny miljöprövning

Vattenkraftverket i Vargfors, Västerbotten, 1961. Bild: Skellefteå museum/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 22 nov 2021 2021-11-22
E-post 299

De flesta svenska vattenkraftverk har fått sina tillstånd utfärdade utifrån 1919 års vattenlag, och få har prövats mot den moderna miljöbalken, EU:s vattendirektiv eller Natura 2000-reglerna. Nu ska de svenska vattenkraftverken genomgå en ny miljöprövning – och branschen är oroad, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Tanken är att processen ska leda till åtgärder med hög miljönytta och liten påverkan på energisystemet. Men vi känner en oro att det kommer att bli en betydande negativ påverkan på vattenkraften, säger Sara Sandberg, miljöchef för Fortums vattenkraft, till SvD.

Läs även: Expert varnar för vinterns elpris: ”Högsta priset någonsin”

Landets 1 800 kraftverk och 600 dammar ska ansöka om nya tillstånd enligt en lag från 2019. Det hela kommer ske under en 20-årsperiod, och stor hänsyn ska tas till vattenkraftens nytta för energisystemen.

Meningen är att max 1,5 TWh ska försvinna från de sammanlagt omkring 65 TWh per år som vattenkraften producerar. Men branschen är oroad.

– Maximalt 1,5 TWh är ju ingen lag, utan en intention. Det är en rättslig process som ska äga rum. Vi vet ännu inte det faktiska utfallet, säger Sandberg till SvD.

Sandberg säger att hon tycker det är rimligt att vattenkraften prövas enligt moderna lagar och EU-regler.

– Problemet är att vi inte ens för de kraftverk som ska prövas i närtid vet vad myndigheterna tror att åtgärderna kan leda till för produktionsförlust, säger hon.

Läs även: Vattenkraftverk rivs i Västerbotten

Ett exempel på det finns i Västerbotten, där de nya miljökraven på ett större kraftverk i Rickleån kan innebära att 23 procent av kapaciteten hotas enligt Skellefteå Kraft. Skälet är kravet på minimitappning, som innebär att en del vatten ska släppas förbi kraftverket istället för att användas i energiproduktion.

– Vi har inget emot att det görs en prövning och vi har sagt att vi accepterar ett bortfall på 1,5 Twh. Men nu ser vi en risk att effekten blir mycket större, säger Hannes Borg, ansvarig för samhällskontakter på branschorganisationen Energiföretagen, till SvD.

Byt elbolag!

När vattenkraften hotas av nya miljöregler, är det viktigare än någonsin att Sverige behåller den miljövänliga, säkra och stabila kärnkraften.

Byt elbolag idag till Svensk Kärnkraft AB så stödjer du svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Läs även: SD vill bygga nytt kärnkraftverk i Norrbotten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag