Växjömoskén tillåts ha böneutrop – ”innehåll har inte beaktats”

Växjö moské. Foto: Google
  • Tisdag 8 maj 2018 2018-05-08
E-post 1476

VÄXJÖ Nyheter Idag har tidigare skrivit om turerna kring Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop. Nu har polisen beviljat ansökan och stiftelsen får därmed sända böneutrop varje fredag.

”Beslutet att bevilja tillstånd är förenat med vissa villkor, bland annat får ljudnivån inte överstiga 45 decibel inomhus i de bostäder och skolverksamheter som finns i närheten, eller 110 decibel i förskolornas utemiljö. Högtalarna utanpå moskén ska också riktas på det sätt som polismyndigheten angett”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Tillståndet gäller från tisdagen till den 7 maj nästa år. Böneutropen får sändas på fredagar mellan kl 13.00.00 och kl 13.03.45 under sommartid och en timme tidigare under vintertid.

Trots att flera har argumenterat att muslimska böneutrop utgör ett intrång i religionsfriheten, i och med att det religiösa budskapet basuneras ut med högtalare, har polisen inte tagit budskapet i beaktande.

”Polismyndighetens bedömning av ärendet har gjorts med stöd av ordningslagen samt Växjö kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter. Andra synpunkter och intressen, såsom högtalarutsändningens innehåll, har inte beaktats då polismyndigheten ska iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet. Enbart spridningen som sådan, det vill säga att böneutropen sker genom högtalarutsändning, har därför varit föremål för prövning”, skriver polisen.

Läs även: Tolk: Växjö moské sprider hat mot kristna och judar på Facebook

Efter granskning om antisemitism: Växjö moské förnekar allt och stänger ner sociala medier

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag