VD:n för Mitt Alby: Det kommer bli fler renoveringar

Stefan Dahlbo, VD för Mitt Alby. Foto: Wikipedia och privat.
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post 4

BOTKYRKA 1300 lägenheter såldes ut av politikerna i Botkyrka kommun. Företaget Mitt Alby övertog ägandet och ansvaret. Nu har 30 lägenheter fått hyreshöjningar med 45 procent. Det kommer genomföras fler renoveringar och hyreshöjningar.
 Vi kommer inte att tvinga någon, det är viktig att säga, det är ingen vi tvingar att flytta eller tvinga att renovera, säger Stefan Dahlbo VD för Mitt Alby till Nyheter Idag.  

Efter att Botkyrka kommun privatiserade 1300 av Botkyrkabyggens hyresrätter till företaget Mitt Alby har hyror på lägenheter höjts med 45 procent.

LÄS ÄVEN: Politikerna privatiserade hyresrätterna – Hyror höjdes med 45 procent

Nyheter Idag har talat med Stefan Dahlbo, VD för Mitt Alby, om hyreshöjningen.

Dahlbo berättar för Nyheter Idag att det endast rör sig om 30 lägenheter.

 Vi har knappt 1300 lägenheter och av dem så är det drygt 30 stycken som vi vill renovera. Det gör vi ju eftersom det behöver renoveras och att det efterfrågas nyrenoverade lägenheter samt att kommunen också vill att vi ska ha en mix av renoverade och orenoverade lägenheter.

Enligt Dahlbo ligger lägenheterna, efter hyreshöjningen, i mitten av vad liknande lägenheter i Stockholm brukar kosta. Han berättar även att renoveringsobjekten endast rör lägenheter där människor har flyttat ut.

 Vi kommer inte att tvinga någon, det är viktig att säga, det är ingen vi tvingar att flytta eller tvinga att renovera.

I framtiden tror Dahlbo att Mitt Alby kommer renovera cirka 50 lägenheter per år.

 Men det beror lite grann på hur många som flyttar.

Enligt Dahlbo har bostadsföretaget en mycket god relation till sina hyresgäster och han berättar också att Mitt Alby avsätter en procent av hyrorna till olika sociala projekt och initiativ, bland annat barnutflykter till Gröna Lund. Nu jobbar Mitt Alby även med ett projekt som har som syfte att få in fler nyanlända och arbetslösa i fastighetssektorn.

 I fastighetssektorn behövs, de nästa 5-10 åren, 5000-10 000 nya personer som kommer in.

Enligt Dahlbo har Alby blivit allt mer attraktivt. Han berättar att det byggs bostadsrätter nära tunnelbanestationen och att även Mitt Alby skulle vilja bygga fler bostäder, men enligt honom är det för dyrt att göra så i dagsläget. Han säger att det är föra höga byggkostnader och för långa handläggningstider i Sverige för att det ska vara attraktivt för hans företag att bygga nya hyresrätter.

 Sen hur mycket bubbla det är, det vet jag inte. Det har varit för lätt att tjäna pengar i fastighetsmarknaden, ja det tror jag. Men jag tror att det kommer normaliseras, men sen vad det innebär exakt, får vi se.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag