Vetlandaafghanens uppehållstillstånd hade löpt ut

Den misstänkte afghanske mannen grips Foto: Tomislav Stjepic
  • Torsdag 4 mar 2021 2021-03-04
E-post 2357

VETLANDA Den afghanske man som misstänks för blodbadet i Vetlanda på onsdagen hade inget giltigt uppehållstillstånd utan befann sig i landet i väntan på att hans ansökan om att få stanna längre skulle prövas. Han är tidigare dömd för ringa narkotikabrott och är nu anhållen misstänkt för försök till mord.

Den afghanske mannen greps efter att ha huggit med ett tillhygge mot flera människor i Vetlanda på onsdagseftermiddagen. Åtta människor fick föras till sjukhus varav flera är så svårt skadade att de kämpar för sina liv. Afghanen anhölls under natten mot måndag misstänkt för försök till mord.

Afghanen har i flera omgångar fått förlängt uppehållstillstånd i Sverige och bott på tre olika orter i Småland sedan 2016. Han ansökte första gången om uppehållstillstånd 13 februari 2016. Ett drygt år senare, den 13 oktober 2017, får afghanen ett drygt år långt tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd. I samband med detta folkbokförs han i Sverige, den 3 november 2017.

Hans uppehållstillstånd förlängs åter i november 2018, den här gången med två år.

Den 24 september 2020 lämnade mannen in en ansökan om ytterligare förlängning.

Den 14 november 2020 löpte mannens uppehållstillstånd ut. Han har fortsatt att uppehålla sig i Sverige. Något som är tillåtet med dagens regler, så länge ansökan behandlas kan man stanna kvar.

Den afghanske mannen dömdes 2019 till 1 500 kronor i böter för ringa narkotikabrott efter att han i december 2018 blivit omhändertagen av polisen för störande av ordning och att polisen fattat misstanke om narkotikapåverkan.

”Pendlar kraftigt humör”, skriver den avrapporterande polisen i ett PM, något Samnytt var först att rapportera om. Afghanen erkände senare att han rökt hasch.

De tidigare misstankarna om terrorbrott har avskrivits uppger TT.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag